Visste du att kvalster, bakterier och andra microorganismer lever lyxliv i din säng medan du sover och även medan du är på kontoret? Ju varmare du har det i sängen och ju mer svett och hudflagor du lämnar efter dig; ju bättre för dessa kryp. Men kvalster och bakterier är inte det enda som gör våra sovrum och sängar dystra och tråkiga. Kvava dofter, svett och skrynkliga lakan är också saker vi kan förbättra för att göra sängen, och sovrummet, till en härlig  miljö som du gärna vill visa upp och spendera tid i. Läs våra 15 tips och gör din säng fräsch och krispig för friskare, skönare nätter!

 

Kvalster vad är det?

Kvalster har funnits i hundratals miljoner år, det vet man från fossilfynd man hittat. Kvalster fanns redan innan dinosaurierna och överlevde dem så tyvärr är det inget vi kan utrota, men vi kan bekämpa deras tillväxt.

 

 kvalster i sängen

 

Den viktigaste födan för kvalster är som bekant hudrester från oss människor. Vi människor avger förvisso bara några gram hudflagor i sängen varje natt, men det räcker gott för att föda miljoner sängkvalster.

Fukt, värme och mörker behövs för att kvalster skall kunna överleva och föröka sig. Om tillgången på fukt, värme och hudflagor är god kan några sängkvalster mångfaldigas till flera miljoner djur på ett år.

Kvalster är inte kul, men det är inte allt. Längst ner i artikeln hittar du information om allergener, kemikalier och andra otäcka saker som du vill undvika i sängen.

 

Lösningen till en fräsch, frisk säng 

Du tillbringar nästan en tredjedel av ditt liv i sängen, inte sällan med någon du tycker om. Gör som vi, ta reda på vad som behöver göras för att motarbeta problemet med dålig lukt, bajs-bakterier och kvalster i sängen och se till att din säng blir den ultimata njutplatsen. 

Följ våra tips så att din säng och sovrum blir friskt och fräsch, varje dag!

 

 

1.

Det är smart att gå till sängs helt ren och nyduschad. På så sätt undviker du att dra in bakterier och kemikalier från parfym, underliv och annat i din säng.

 

 

2. 

Bemästra unkna dofter för att hålla sovrummet och din säng fräsch. Doften av sömn och sovrum är inte sexig! Du bör därför hålla extra koll på fuktigheten i sovrummet. Kvava, mörka sovrumsdofter blir mer tydliga och påträngande när miljön är fuktig. 

Kvalster och mikroorganismer frodas också i en fuktig miljö. Ju mörkare ju bättre för kvalsterna; alltså vill du se till att rullgardinen åker upp och gardinerna dras ifrån fönstren på morgonen. Undvik att använda luftfuktare.

Ett annat knep är att inreda ditt sovrum med doft! Lavendel är en växt som ger en behaglig doft och dessutom verkar lugnande. Med andra ord det perfekta doftvalet i ett sovrum. Köp en lavendelplanta eller ha doftpåsar med lavendel invid sängen.

 

 

3. 

Det kan vara bra att låta sängen "vädra" för att kvalster ska bemästras. När du låter sängen vädra så avdunstar också den fukt som byggts upp under täcket på natten.

Några dagar i veckan, kan du vika ihop täcket och lägga det - och även kudden - på en stol så att säng och dina lakan får en uppfräschande behandling av dagsljuset och luften.

Kvalster kan inte föröka sig i kyla och de tåler inte ljus. Dessutom kommer den torra luften i rummet hjälpa till att bekämpa de små djuren.

 

 

Tröjor i Merinoull

 

 

4. 

Det finns ett populärt husmorsknep som går ut på att spreja sängen lätt med en blandning av bikarbonat och vatten eller olja. Du blandar dessa produkter i en flaska med sprutfunktion och sprutar ut blandningen tunt och jämnt över säng och kudde. Detta hemmagjorda rengöringsmedel ska sedan verka under några timmar.

Bikarbonat bryter ner syror och absorberar både väta och lukt. Lämna detta att verka under några timmar, gärna med öppnet fönster dessutom. Observera att vi inte har testat detta knep själva och vet inte om det fungerar!

 

 

5. 

Genom att våttorka sovrummet kan man städa bort allergener utan att de rörs upp i luften och kommer in i kroppen via luftvägarna. Torka av det som kan torkas med fuktig trasa. Är du eller din partner extra känslig bör du dammsuga med allergentätt filter.

Sovrummet bör ha så lite dammsamlande inredning som möjligt för att göra det lättstädat. Det behövs ingen speciell dammsugare, men be gärna någon annan att dammsuga om du har luftvägsbesvär av kvalster.

 

 

 

6.

Dammsug madrassen innan du byter lakan nästa gång, för att minska uppbyggnaden av damm och kvalster. Försök att göra detta en gång i kvartalet. Använd eventuellt maddrass-skydd.

Inte bara sängen behöver vara ren för att göra din sängmiljö fräsch. Du behöver hålla hela sovrummet rent. 

 

 

 

 

Skor i läder

 

 

7.

Två gånger i månaden, minst, behöver du tvätta dina lakan. Hur ofta du behöver tvätta sängkläderna beror dock också på hur din livs- och sovsituation ser ut. Har du husdjur eller småbarn som sover i sängen bör sängkläderna rengöras oftare än så. Detsamma gäller om du varit sjuk. Virus från sjukdom kan leva kvar långt efter du lämnat sängen på morgonen. 

Tänk på att om du svettas mycket, eller om du har sovit med brun-utan-sol krämer eller andra kemiska produkter som smetar av sig i sängen, på lakan och sängkläder så behöver du kanske tvätta dina sängkläder ännu oftare än rekommenderat.

Tvätta alla lakan, örngott och påslakan på minst 60 grader i maskin. Kallare tvättar tar bort allergener, men tar INTE bort alla bakterier och kallare tvätt-teperaturer än så tar inte heller bort kvalster.

Om dina sängkläder inte klarar av de höga temperaturer som krävs för att döda bakterier kan ett alternativ vara att lägga in dina sängkläder i frysen ett dygn, innan du tvättar dem. 

 

 

8.

En gång per halvår kan du vända på madrassen så att den fräschare sidan där kvalster inte längre lever kommer uppåt.

 

 

9.

Glöm inte att också tvätta ditt duntäcke och dunkudde. Du behöver inte tvätta de lika ofta som dina sängkläder, men åtminstone 2gg per år. Kudden kan gärna tvättas oftare, till exempel en ggr per månad.

Efter tvätt kan du torktumla ditt duntäcke och dunkudde med tennisbollar så att de håller formen och återfår sin luftighet. När du tvättar dun är det också fördelaktigt att dubbla centrifugeringen för att underlätta torkningsprocessen.

 

 

Värmande mössor & halsdukar

 

 

10.

  Fräscha upp täcken, kuddar och överkast en gång i veckan genom att skaka och vädra dem utomhus eller på balkongen. Ljuset och kylan kommer att hjälpa dig i din kamp mot dofter, bakterier och kvalster. Men observera att kyligt klimat kan vara fuktigt; se till att sänglakan, täcken och kuddar inte placeras på sängen så länge de är fuktiga från vädring. Det motverkar syftet.

 

 

11.

Förebygg unken doft och minska kvalster med eteriska oljor. Du kan addera några droppar av oljan i facket på tvättmaskinen i stället för sköljmedel eller spä ut den i en sprayflaska och lätt spraya över täcket eller sängen. Väldoftande eteriska oljor som också motverkar kvalster är eukalyptus, rosmarin, citrongräs, pepparmynta och ros-olja. 10-15 droppar räcker till en sprayflaska på 60 ml.

 

 

12.

Det finnsväl inget tråkigare än när sängens lakan åker runt på sängen och blottar maddrassen inunder? Eller när lakanen skrynklar ihop sig skapar veck som ger dig märkliga märken på huden? Har du någonsin undrat hur hotell får till sin bäddning så att lakanen hålls på plats?

Vi har hittat lösningen. Det handlar om att lyckas vika sitt lakan rätt! Se bädd-illustrationen nedan för att lära dig hur du spänner fast lakanen så att de håller sig sträckta och fräscha hela natten och lite till.

 

Skapa hotellbäddning hemma

 

 

13.

Försök att undvika att använda sköljmedel eller åtminstone använd dem inte varje gång. Sköljmedel lämnar kemiska rester som minskar tygets andningsförmåga och absorptionsförmåga. Sköljmedel gör inte ditt sängkläder, lakan och täcken mer krispiga och fräscha, tvärtom. Om sådana kemiska rester byggs upp över tiden kan du lättare känna dig överhettad i dina lakan.

 

 

14.

Fluffa till dina kuddar! Detta är ett mycket enkelt knep som gör skillnad. Om du skakar ut dina kuddar och gör ett karateslag med öppen handflata i mitten av kudden kommer den puffas till precis som i inredningstidningar. Du kan antingen göra ett enkelt slag i mitten av kuddens ovansida eller göra ett dubbelt där du också formar sidorna. Se illustrationen nedan.

Fluffiga kuddar

 

 

 

15.

Tips nr 15 handlar om belöning för allt ditt hårda arbete. Kanske frukost på sängen? Du kanske redan har en frukostbricka som passar för kaffe och något litet gott. Annars kanske du har ett mindre bord i samma höjd som sängen som passar för att duka upp för en mysig helgfrukost för dig eller din partner. Undvik dock mat som smular och föder bakterier och kvalster om du ska äta i sängen.

Njut av livet!

 

 

Allergener och allergier

Pälsallergier, insektsallergier och olika former av kontaktallergier är vanliga orsaker till allergiska utslag, förstås inte bara i sängen utan överallt. Men det bästa du kan göra är att minska problemen i din sängmiljö, där du faktiskt spenderar en tredjedel av dygnets 24 timmar.

Kontaktallergier utvecklas efter att man har haft direkt eller långvarig kontakt med ett ämne, som nickel, parfymämnen, ohärdad plast, gummikemikalier eller konserveringsämnen. På den delen av huden som har varit i kontakt med det allergiframkallande ämnet kan det då blossa upp utslag eller eksem.

Troligen finns inte dessa ämnen i din säng förutom om du går till sängs med hudlotion och parfym på dig eller om det finns gosedjur i sängen. Du ska också se upp med helt nyinköpta sängkläder, som inte är tvättade ännu. Tvätta alltid alla nyinköpta sängkläder innan du placerar dem i sängen.

 

 

Bakterier och fekalier i sängen, vad gör det för skillnad?

En studie från North Carolina State University visar på hur ohygieniska våra sängar faktiskt är. När dessa forskare jämförde människors sängar med schimpansers sovplatser kunde de se att våra sängar fullständigt kryllade av mikrober. Men inte schimpansernas sängplatser.

Hur olustigt det än låter finns det faktiskt ofta bakterier från bajs i våra sängar. Det låter äckligt, men det är inte konstigt med tanke på att vi varje vecka tillbringar nästan 50 timmar i sängen. Cirka 35 procent av bakterierna i våra sängar kommer från våra kroppar, till exempel från fekalier, munnen och huden.

Vi läser, sover, svettas, har sex, småäter, surfar på mobilen och gör en massa andra saker. Och ibland är vi sjuka med virus och andra bakterier. Då och då hälsar våra husdjur på i sängen och under småbarnsåren är det extra hög belastning på renheten i sängen. Det är med andra ord inte konstigt att det blir ett trivsamt tillhåll för bakterier, som vi sedan vältrar oss i.

Med bakterier i sängen och på dina sängkläder ökar tyvärr också risk för allergena besvär mot tex damm och kvalster som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon. Ibland kanske det känns som det kliar på hela kroppen och det är svårt att sova. Det kan bero på din sängmiljö.

 

Kvalster är spindeldjur

Sängkvalster tillhör spindelsläktet och är mikroskopiskt små. De har åtta ben som är försedda med sugkoppar och hullingar. De är därför väl anpassade till, och tar sig lätt fram i, kuddar, madrasser, stoppningar i möbler och så vidare. De är överlevnadsmästare och tål stora variationer i sin livsmiljö när det gäller fukt, värme och föda. Sängkvalster är spritt över hela jordklotet, med undantag för arktiska och torra områden.

Livstiden för kvalster är ett par månader men under sin livstid lägger honan upp emot 100 ägg; på ett år kan det röra sig om en tillväxt från några få till miljoner djur. Även om sängkvalster kan överleva vid låg luftfuktighet eller i låga, kyliga temperatur så kan de inte förökar sig i den torra och kalla miljön. I mycket kalla eller torra miljöer dör de.