14 FEBRUARI 2018 - 18:53

Vi fortsätter vår historia bakom Heab/Hestra och dahlin. Läs gärna första delen här! I det här inlägget så kommer vi berätta om ett riktigt rekord, nämligen att Heab/Hestra tillverkade 80,000 skjortor med samma blommönster på 60-talet.

SKJORTA MED POPULÄRT BLOMMÖNSTER

1963 överlät grundarna Algot och Gerda verksamheten samt deras filosofi; att alltid fokusera på kvalitet och precision till sina 5 barn. Samma år producerade Heab/Hestra sin första skjorta med ett blommönster.

Dagen innan skjortorna hade nått butikerna, agerade den brittiska artisten Donovan på TV. Han bär en skjorta av liknande design. Kunderna blev helt vilda! 80.000 skjortor tillverkades med samma blommönster.

Under denna period sker också omlokalisering av svensk textilproduktion till lågkostnadsländer. Heab/Hestra behöll sin produktion i Sverige och fortsatte att investera i nya maskiner.

VALDE ATT STANNA KVAR I SVERIGE

Arbetskraftskostnaderna sköt i höjden i Sverige under 1970-talet. Samtidigt ökade import av kläder dramatiskt. Det utplånade en stor del av svensk textilverksamhet under bara några år. Svenska textilföretag flyttade därefter till Portugal, där arbetskraftskostnader var betydligt lägre. Heab/Hestra valde dock att stanna i Sverige och investerade i maskiner med automatisk moment för att kompensera stigande arbetskostnader.

I börja av 70-talet så dominerande tryckta skjortor med jättekragar. ”Extremt smal" var den föredragna passformen.

UNIK DESIGN ÄR VIKTIGASTE TILLGÅNGEN

1984 så tog den tredje generationen över företaget och Kjell Eberstål blev VD. Import av kläder och produkter från Asien exploderade, att skapa ”unik design" är den viktigaste tillgången för produkter som produceras i Sverige. Heab/Hestra inför flera nya märken som Francesco och Advance. Företaget inledde även samarbeten med Sixten Herrgårdh och andra designers.

Historien fortsätter och i nästa inlägg kan ni läsa om hur varumärket dahlin skapades, samarbetet med designern Lars Wallin och en efterfrågan på produkter som var större än utbudet. Missa inte att hänga med på detta!

skjorta med mönster

kostymskor herrskor finskor

business skjorta

snygga skjortor

vit skjorta

herrskor kostymskor skinnskor

skjortor

tröjor

piketröjor

accessoarer i skinn

näsdukar