Merinotröjan är ett favoritplagg från säsong till säsong. Naturmaterialet, merino håller dig varm när det är kallt, men andas väl och håller svalt då det är varmt. Dessutom är garnet väldigt tåligt och noppar av sig väldigt lite jämfört med andar ullsorter. - Inte konstigt att de som provat en merinotröja alltid kommer tillbaka till detta sköna plagg.

 


Garnet i våra merinotröjor är av den lyxiga italienska Zegna Baruffa, och denna merinokvalitet kallas Cashwool . Cashwool uppfanns i slutet av 70-talet. Ett nytt sätt att behandla garnet gjorde att man kunde spinna ett tunt och fint garn som dessutom tål maskintvätt, till skillnad från de flesta ullprodukter. Namnet Cashwool kommer från den mjuka, silkiga cashmere-liknande känslan i garnet.

 

 

Ullen till Cashwool kommer från merinofår i Australien. Ullen på merinofår består av tunna, fina fibrer. För att ett garn skall kallas extra fine skall fibrerna i det vara mindre än 24 mikrometer (µm) i tjocklek. Som jämförelse är t.ex hårstrå hos oss människor ca. 90 mikrometer tjockt.

All behandling av råmaterialet- alltså ullen- sker i Italien i samma fabrik där Cashwool först uppfanns. Själva fabriken har funnits på samma ställe i Borgosesia i Italien sedan år 1850. Zegna Baruffa är den enda leverantören i världen av extra fine merino-garn där hela processen från behandlingen av råvara till spunnet garn sker i Italien. Ullen, tvättas, kardas och kammas för att sedan spinnas till tråd. Infärgningen av garnet görs också på plats i Borgosesia. Tack vare många års utveckling har fabriken också en effektiv process för att rengöra vattnet som används till färgningen. Efter processen är det rengjorda vattnet så rent att det kan släppas ut i närliggande älv.


Sedan när garnet är klart stickas och sys tröjorna till färdiga plagg på andra sidan Östersjön i Polen.
Ull är naturligt självrenande så du behöver inte tväta dina ulltröjor ofta. Att hänga ut och vädras på balkongen eller vid ett fönster räcker ofta. Då det är dags för tvätt, går våra merinotröjor att tvätta i tvättmaskinens ull- eller fintvätt 30C – program. Använd ett tvättmedel avsett för ull, dessa tvättmedel innehåller inga enzymer som kan skada ullfibrerna.
Du hittar våra merinoplagg i olika modeller och färger. Perfekta för lager på lager klädsel eller att bäras direkt på huden tack vare sina mjuka, fina kvalitet.