Vi fortsätter vår historia om Dahlin By Eberstål och företaget bakom (Hestra Industri Aktiebolag - idag Hestra 1919) som grundades i Hestra av familjen EBERSTÅL. Läs gärna första delen om Eberstål och företaget de grundade här!

I det här inlägget så kommer vi berätta om ett riktigt rekord, nämligen att Eberståls skjortfabrik i Hestra tillverkade 80,000 skjortor med samma blommönster på 60-talet. Vi tar också upp hur hela textikbranschen genomgick ett stålbad och vad nyckeln till framgång för skjortfabriken bestod i.

 

Hestra skjortfabrik dahlin historia

Från vänster uppifrån: sömmerskor i Eberståls skjortfabrik på 60-talet, Dahlin By Eberståls grundare Algot Eberstål, skjortfabriken i Hestra, svenska modeller och samarbetspartners som Gert Fylking, Drottning Silvia, Martin Dahlin, Marcus Schenkenberg, Jessica Folcker, Andreas Wilson, Andreas Thorkildsen, Pontus Gårdinger m.fl.

 

 

SKJORTA MED POPULÄRT BLOMMÖNSTER

1963 överlät grundarna Algot och Gerda Eberstål verksamheten samt deras filosofi; att alltid fokusera på kvalitet och precision till sina 5 barn. Samma år producerade företaget sin första skjorta med ett blommönster.

Dagen innan skjortorna hade nått butikerna, agerade den brittiska artisten Donovan på TV. Han bär en skjorta av liknande design. Kunderna blev helt vilda! 80.000 skjortor tillverkades med samma blommönster.


Under denna period sker också omlokalisering av mycket av svensk textilproduktion till lågkostnadsländer. Det blev för dyrt för de flesta att sy upp läder i Sverige helt enkel. Familjen Eberstål behöll dock sin sömnad och produktion i Sverige och fortsatte att investera i nya maskiner.

 

 

skjortan från Eberstål

Skjortan från Hestras skjortfabrik som tillverkades i 80 000 exemplar!

 

 

TEXTILINDUSTRIN I KRIS - EBERSTÅL SATSAR

Arbetskraftskostnaderna sköt i höjden i Sverige under 1970-talet. Samtidigt ökade den svenska importen av kläder dramatiskt i hela landet. Dessa två faktorer utplånade en stor del av svensk textiltillverkning under bara några år. Textilindustrin i Sverige blödde. Det var en veritabel kris!

En del svenska textilföretag flyttade till andra länder i sydeuropa där arbetskraftskostnader var betydligt lägre andra textilbolag gick under. Familjen Eberstål valde i alla fall att låta sitt bolag och personal stanna i Sverige - i Hestra. De investerade istället i ännu bättre maskiner med automatisk moment för att kompensera för stigande arbetskostnader.

 

Marcus Schenkenberg skjortaMarcus Scenkenberg i skjorta

 

I börja av 70-talet dominerande tryckta skjortor med jättekragar. ”Extremt smal", en föregångare till slim cut, var den föredragna passformen.

 

 

UNIK SKJORTDESIGN ÄR VIKTIGASTE TILLGÅNGEN

1984 tog den tredje generationen Eberstål över företaget och Kjell Eberstål blev VD i Hestra. Detta mitt i en period i Sverige då import av kläder och produkter från Asien exploderade. Att skapa ”unik design" blev den viktigaste tillgången för produkter som ska produceras i Sverige. Företaget Heab/Hestra skapar och lanserar under denna period flera nya varumärken som Francesco och Advance till exempel. Företaget i Hesta inledde även samarbeten med Sixten Herrgårdh, Lars Wallin och andra designers.

Historien om företaget som grundades 1919 av familjen Eberstål, i Hestra, fortsätter och i nästa inlägg kan ni läsa om hur varumärket Dahlin skapades, samarbetet med designern Lars Wallin och en efterfrågan på produkter som var större än utbudet.

Dessutom kan ni läsa om när släkten Eberstål tröttnade på att driva farfar och farmors företaget vidare och att de gemensamt tog beslutet att göra sig av med skjortimperiet. Något de säkert ångrar bittert, eller!?

Missa inte att hänga med på nästa sekels historia!

 

Läs del 3/3 om Algot och Gerda Eberståls skjortfabrik här >>

Här upptäcker du vårt sortiment av skjortor av Dahlin by Eberstål >>

Här ser du vårt e-skyltfönster med dagens tips Dahlin by Eberstål >>