Vi har tidigare delat med oss av den spännande resan som tagit företaget Dahlin by Eberstål dit det är idag. Hur Algot och Gerda Eberstål valde att stanna kvar i Sverige, under den massiva migrationen till Nordamerika i början av 1900-talet. Vi har också skrivit om hur det driftiga paret Eberstål startade en skjortfabrik med hemsömnad för ortens kvinnor!

Ni har också kunnat ta del av hur det kom sig att 80,000 skjortor av samma blommönster såldes på 70-talet, samt när Eberståls yngre generation tog över skjortfabriken från sina föräldrar.

Detta inlägg är fortsättningen på historien och vi har ankommit till 90-talet, då den kände fotbollsspelaren Martin Dahlins gör entré.

 

skjortor martin dahlin

Martin Dahlin var företagets ansikte utåt på 90-talet

 

SAMARBETE MED FOTBOLLSSTJÄRNAN MARTIN DAHLIN

1994 hade företaget en rad samtal med svenska fotbollsstjärnan Martin Dahlin om att utveckla ett nytt klädmärke; "Dahlin shirt power".

Dahlin, som hade vunnit brons i fotbolls-VM med svenska landslaget, var känd för sitt eleganta utseende och genuina intresse för kläder.

För många svenskar är han känd som en av de stora hjältarna under VM-94 då Sverige överraskande spelade sig till ett brons. Martin själv var med sina fyra mål en högst bidragande orsak till det landslag som charmade en hel värld med sin offensiva fotboll.

En skjortkollektion och ett marknadsföringskoncept tog form under hösten 1994, och när de första plaggen nådde landets butiker under våren var framgången ett faktum.

 

Martin Dahlin och Jessica Folcker i skjortor från dahlin

Martin Dahlin och Jessica Folcker i kampanj för Dahlin.

 

LARS WALLIN DESIGNAR NYA KOLLEKTIONER

Under andra halvan av 90-talet kom företaget att arbeta tillsammans med den kände svenske designern Lars Wallin. och även andra designers bjöds in till samarbete. Tiderna var goda och efterfrågan enorm.

lars wallin dahlin

Lars Wallin som gästdesigner för Dahlin under 1990-talet.

När design och kvalitet på skjortor förbättrades och kollektionerna blev mer eftertraktade av slutkonsument ökade omsättningen. Skor, tröjor, T-shirts och andra produkter designades och syddes upp. Varumärket var snart så populärt att efterfrågan på produkterna var större än utbudet. Därmed krävdes stora nödvändiga förändingar på företaget i Hestra.

I samband med de ökade volymerna så tvingades man flytta vissa delar av sömnaden utomlands, till externa syfabriker. All tillskärning av plagg skedde däremot fortfarande i fabriken i Hestra, Småland.

 

Jessica Folcker i en fracksjorta från Dahlin

Jessica Folcker i en fracksjorta från Dahlin

 

FÖRETAGET VÄXER

Sortimentet växte stadigt också under 2000-talet och ännu fler nya produkter adderades i företagets utbud. Det är nu, under denna tid, som skjortfabriken beslutade att avsluta produktionsrelaterad sömnad av skjortor i Hestra. Man kontrakterade sömnadsfabriker i de baltiska staterna och Polen, för att på beställning sy upp skjortor enligt skjortfabrikens design. Däremot bestämdes att fortsätta utföra all tillskärning i egen regi i Hestra. Tillskärningen i Hestra skulle -med facit i hand - fortsätta ända fram till slutet av 2019!

Många sömmerskor fortsätter vara anställda på heltid, i Hestra, under 2000-talet, men sömmerskorna arbetar inte med tillverkning som tidigare.  Sömmerskorna arbetar med framtagning av nya modeller, mönster och med att ta fram samples till införsäljning mot återförsäljarnätverket runt om i Sverige och Skandinavien.

Klädmärket fortsätter sin tillväxtresa under 2000 talet och bolaget har starka relationer med sina återförsäljare. Och nu som då så är kvalitet, precision, hantverk, design och innovation fortfarande viktiga ledord och en förklaring till Dahlin by Eberståls framgångar.

 

Andreas Wilson i skjortor från Dahlin by Eberstål

Andreas Wilson som modell för Dahlin.

 

NYA ÄGARE TAR VID

År 2011, efter 92 års ägande, har familjen Eberstål, och speciellt eldsjälen bakom de senaste årens framgångar tröttnat på att driva företaget vidare. Energin är slut och man letar intensivt under flera år efter någon som kan ta vid. Av en händelse via en revisors kontakter får en grupp investerare höra om företaget och de räddar företagets överlevnad. När Kjell Eberstål vill sälja, skickar de in frisk ny energi för att hjälpa företaget nå nya höjder.

 

Skjortföretaget Dahlin By Eberstål får ny energi genom nya investerare

Skjortföretaget Dahlin By Eberstål får ny energi genom nya investerare

 

DAHLIN BLIR DAHLIN BY EBERSTÅL

Efter att Martin Dahlin, år 1994, lånat sitt namn till kollektionerna från bolaget blev företaget "bakom" Dahlin-varumärket allt osynligare för slutkonsumenten. Varumärket Dahlin fick stor uppmärksamhet och tog all plats medan det 100 åriga skjortföretaget och storyn glömdes bort.

År 2018, i samband med planeringen för 100-års jubileumet, resonerade ledningen kring detta faktum. Det man kom fram till var att företagets historia och dess "story" skulle få ta plats. Det bestämdes att man skulle bygga företaget vidare på grundarna Gerda och Algot Eberståls verk. Dessutom ville man låta både byn Hestra och årtalet 1919, då grunden till skjortfabriken lades, synas tydligare utåt. För att förändringen skulle lysa igenom även på företagets 25 åriga klädmärke, Dahlin, valde man att fräscha upp namnet och loggan. Sedan dess är det Dahlin by Eberstål som är klädmärkets namn.

 

EN DEL AV SVERIGES HISTORIA

Algot och hans fru Gerda Eberstål representerar en unikt lång historia i den svenska teko-branschen. Inte nog med att företaget som de grundade och drev fram till slutet på 60-talet, fortfarande har i princip samma verksamhet som 1919.

 Marcus Schenkenberg skjorta

Marcus Schenkenberg-skjorta från Dahlin by Eberstål, tidigt 2000-tal.

 

KÄNDISAR REPRESENTERAR DAHLIN BY EBERSTÅL

Under årens lopp har starka personligheter såsom Andreas Wilson, Marcus Schenkenberg, Andreas Thorkildsen, Jessica Folcker och Gert Fylking spelat viktiga roller i marknadsföringen, och nu fortsätter vi med Ola Rapace som vår frontfigur.

Detta är den sista delen av denna serie om skjortföretaget från Hestra som byggdes av Algot och Gerda EBERSTÅL för ca 100 år sedan; men självfallet slutar inte historien här.

Vi hoppas att du kommer att hänga med på företagets fortsatta resa!

 

Missade du första delen om skjortfabriken som startades i Hestra av Algot och Gerda Eberstål kan du läsa här >>

Här upptäcker du vårt sortiment av herrskor och herrskjortor >>

Här ser du vårt e-skyltfönster med dagens tips Dahlin by Eberstål >>