Företaget bakom varumärket Dahlin by Eberstål heter Hestra 1919 Heab, och grundades år 1919 av Algot och Gerda Eberstål. Detta sekel bär på en spännande historia om ett skjortföretag med gediget hantverk, innovativa tyger och en sann talang för design. Här kan du läsa del 1 av 3 i vår serie om Dahlin by Eberståls spännande utveckling och historia.

 

ALLTINGS BÖRJAN: SMÅLAND 1919

I början av 1900-talet var Småland en fattig plats där de flesta förlitade sig på jorden som försörjning. Men den småländska jorden var stenig och avkastningen knapp, vilket utlöste en massiv migration till Nordamerika. De som valde att stanna kvar var tvungna att komma på nya sätt för att klara livhanken och försörja sina familjer. En av de som valde att stanna var paret Algot och Gerda Eberstål, som år 1919 fick en idé om att starta en skjortfabrik.

 

Hestra skjortfabrik 1926 dahlin

Skjortfabriken i Hestra år 1926.

 

KÄNSLA FÖR TYGER

Genom sin minituösa känsla för detaljer och snitt, blev paret Eberstål snart framgångsrika i den svenska skjortbranschen. År 1924 hade Algot och Gerda skapat tillräckligt med kapital för att bygga en egen skjortfabrik i småländska Hestra, där all tillverkning - utöver tillskärning och knappisättning - kom att äga rum.

 

1930-1950: LÅGKONJUKTUR OCH KRIG

Under 1930-talet genomgick Sverige och världen en finansiell kris, som resulterade i en kraftig lågkonjuktur och nedåtgående handel. Tiderna var hårda och familjen Eberståls skjortfabrik i Hestra drabbades av kraftigt minskad försäljning. Men med hjälp av småländsk företagsanda och kämparglöd, rådde Eberståls bot på situationen. Kostnaderna hölls låga samtidigt som det personliga engagemanget var högt, och familjens samtliga fem barn kom att involveras i skjortföretagets verksamhet.

Med andra världskrigets början kom ytterligare prövningar i form av ransonering, vilket gjorde det svårt att få tag på tyger och tillbehör. Vid krigets slut år 1945 fördubblade företaget fabrikens utrymme och grundade sin första sömnadsateljé.

 

Hestra Skjortor sömmerskor

I Hestra arbetar sömmerskorna hårt och sydde upp till 1000 skjortor om dagen.

 

1950-TAL: 1000 SKJORTOR PER DAG

Under 1950-talet växte företaget snabbt, och snart översteg produktionen med 1000 skjortor per dag. Bakom framgången låg familjen Eberståls betydande investeringar i moderna fabrikslokaler och maskiner.

Under 1950-talet designade familjen Eberstål en särskild skjorta med stickad krage inför de olympiska spelen i Cortina, Italien, som blev en stor försäljningssuccé.

Historien för detta skjortföretag slutar så klart inte här. I kommande inlägg så berättar vi om 80.000 skjortor som tillverkades med samma mönster, om 1970-talets tryckta skjortor med jättekragar, och inte minst; födelsen av "Dahlin shirt power".

 

en skjorta från 50-talet

En blommig Eberstålskjorta anno 1950, designad och uppsydd i Hestra skjortfabrik.

 

Läs del 2 om när 80 000 skjortor tillverkas i Eberståls skjortfabrik i Hestra >>

Läs del 3 om hur företaget utvecklar klädmärket Dahlin som blir Dahlin by Eberstål >>