Företaget bakom varumärket Dahlin heter Hestra 1919 Heab och grundades av familjen EBERSTÅL år 1919 och har funnits i nästan 100 år. Detta sekel bär på en spännande historia om ett skjortföretag med gediget hantverk, innovativa tyger och en sann talang för design. Här kan du läsa del 1 (av 3)  om företagets spännande utveckling och historia.

 

DET HELA BÖRJADE 1919

Småland var en fattig plats i början av 1900-talet. I denna sydöstra del av Sverige odlade de flesta jorden som sin försörjning. Men jorden var stenig och avkastningen var knapp, detta utlöste en massiv migration till Nordamerika. De som valde att stanna under tiden, var tvungna att komma på nya sätt att arbeta för att försörja sina familjer. År 1919 kom Algot och Gerda Eberstål upp med idén om tillverkning av skjortor.

 

Hestra skjortfabrik 1926 dahlin

Hestra skjortfabrik 1926. Här i Hestra byggdes skjortimperiet upp och här finns vi forfarande kvar 2019, 100 år senare!

 

 

KÄNSLA FÖR TYGER


Minutiösa i varje detalj och kända för sina färdigheter och känsla för tyger, blev paret Eberstål snart ett framgångsrikt par inom affärsområdet skjortor. År 1924 hade Algot och Gerda skapat tillräckligt med pengar för att bygga en egen skjortfabrik i Hestra, Småland. All tillverkning, förutom tillskärning och knappisättning, ägde rum i Hestra och angränsande byar.

 

 

HELA FAMILJEN EBERSTÅL TILLVERKADE SKJORTOR

Under 1930-talet var det en större finansiell kris i Sverige och resten av världen. När försäljningen gick ner, överlevde företaget tack vare dess låga kostnader och personligt engagemang av familjen Eberstål. Familjens alla fem barn var inblandade i deras skjortföretag och dess tillverkningsprocess. Företagets första sömnadsateljé grundades i mitten av decenniet.

Under andra världskriget var allt ransonerat, vilket gjorde det svårt att få tag i tyger och tillbehör. När kriget var slut år 1945, fördubblade företaget fabrikens utrymme.

 

Hestra Skjortor sömmerskor

I Hestra arbetar sömmerskorna hårt för att sy 1000 skjortor om dagen.

 

1000 SKJORTOR PER DAG PÅ 50-TALET

Produktionen växte snabbt under 1950-talet och snart översteg den 1 000 skjortor per dag. Detta genom att företaget investerat kraftigt i nya byggnader och nya maskiner. Före de olympiska spelen i Cortina, Italien, utvecklades en skjorta med en stickad krage. Skjortan, som heter Cortina, blev en stor framgång för företaget och EBERSTÅLs.

Historien för detta skjortföretag slutar så klart inte här. I kommande inlägg så berättar vi om 80.000 skjortor som tillverkades med samma mönster, om tryckta skjortor med jätte kragar som dominerade scenen i början av 70-talet och om hur "dahlin shirt power" utvecklades.

 

en skjorta från 50-talet

En skjorta från 50-talet från skjortfabriken i Hestra

 

 

Läs del 2 om när 80 000 skjortor tillverkas i Eberståls skjortfabrik i Hestra >>

Läs del 3 om hur företaget utvecklar klädmärket Dahlin som blir Dahlin by Eberstål >>

Här upptäcker du vårt sortiment av piké och pikétröjor från Dahlin by Eberstål >>

Här ser du vårt e-skyltfönster med dagens tips Dahlin by Eberstål >>