BROGUE BOOTS - VARFÖR? FÖR VEM? NÄR?
Många av våra boots är fodrade och nästan "optimerade" för att stå emot vårt svenska klimat. Vi skapar skor med modern, skarp och avundsvärd design som kan användas både utomhus och inne på kontoret.

Vad är en brogue boot?
Brogue boots är aningen grövre sko som passar till kyligare väder. Ordet brogue kan härledas från Gaelic bróg (irländska), brog (skotska) vilket är en sorts boot som traditionellt kännetecknas av flera stycken, robusta läderöverdelar med dekorativa perforeringar så kallade "broguing" längs mocka eller lädrets synliga kanter.

För flera århundraden sedan, på Irland och i Skottland, användes brogue boots för att kunna vada i vatten. Perforeringen på lädret kom till för att det möjliggjorde en effektiv dränering av vattnet från skon när man väl lämnade vattnet.

Brogues boots ansågs traditionellt därför vara utomhusskor men med tiden har detta ändrats. Med Dahlins modernt designade uttryck kan brogues användas likväl inomhus vid affärsmässiga tillfällen som utomhus.

Brogue boots är i alla fall typiska robusta mocka- eller läderskor. De finns i minst fyra olika utföranden och stilar som avser både hur stängningen är konstruerad samt om det är en "wingtip", halv-, kvart och longwing perforering. Vad longwing syftar på är att mönstret i lädret, alltså perforeringen, löper längs med hela skons sidor, hela vägen bak mot klacken. Karakteristiskt för brogues boots är just dess perforering av flera synliga läderdelar samt dess lite högre konstruktion.

Karakteristiskt för brogues är perforeringen i lädret som ger ett vacker mönster och lyxig finish

Dahlins egna brogue boots
I flera säsonger har Dahlin designat och tillverkat brogues - både som boots och som skor - och dessa har blivit uppskattade av både återförsäljare och kunder i Sverige, Norge och Tyskland. Därför återkommer brogues mer eller mindre varje år i olika form och utförande, säsong efter säsong. En av våra favoriter är Thames.

 

Thames - gjord av finaste mocka från Portugal
Thames en vintersko i mocka tillverkad av skickliga skomakare i Portugal.

För den som inte vet är mocka en läderkvalitet där “insidan” är den sida som syns utåt. Skomakaren slipar ytan försiktigt för att få en sammetsliknande touch som sedan görs ruffare genom försiktig inoljning och efterbehandling. Thames finns i ett blått utförande samt i en trendig orange mockaton.

Thames har en lite grövre sula som gör den mindre känslig och mer stabil. Yttersulan är av gummi medan innersulan är tillverkad av skinn. Bootsen har en skön och värmande skinnfodrad insida.

Med snörning fram är Thames boots klassiska, stilsäkra och utstrålar kraftfullhet. Perfekt för den självsäkre mannen.

Med rätt omhändertagande kan bootsen hålla nästan en livstid.

Vad passar brogues till enligt stylisten?
Du kan hitta brogue boots och skor i nästan vilken färg eller material som helst nuförtiden och det gör skon versatil. Skostilen passar och kan fungera med nästan vilket klädesplagg som helst; kostym, vardagskläder eller jeans. Oavsett är det bra att ha ett par i din garderob.

Är du en "brogue-man"?
Är du van att få kommentarer om dina snygga skor, inte minst från kvinnorna i ditt liv? Då kan vi rekommendera brogues - helst ett par från Dahlin.

Välj dina favoritskor från Dahlins kollektion här >>