Fitnessatleten och Dahlin by Eberstål-profilen Ako Rahim är känd för sin disciplinerat muskulösa kropp, men om han spenderar lördagen utan restriktioner så blir det italiensk tryffelpasta tillsammans med vännerna på favoritkrogen. Vi har träffat honom över ett samtal kring träning, relationen till mode, och viljan av att vinna till varje pris.

 

Fitnessatleten Ako Rahim i en vit bomullsskjorta

Ako Rahim i en sober vit skjorta av italiensk dobbyväv.

 

Du har sedan barnsben ägnat dig åt olika träningsformer och bland annat vunnit världsmästerskapet i atletisk fitness. Vilken är din drivkraft bakom träningen?

Det kan nog ligga en eller annan bokstavskombination bakom det valet! Nej, men skämt åsido – jag har alltid varit en riktig tävlingsmänniska. Som 6-åring så började jag med kampsport, karate och handboll, och efterhand så började jag även att tävla i de sporterna.

För att tillägga så har jag alltid varit en person som gått emot strömmen. Redan i tidig ålder så pushade jag mig själv genom att träna extra vid sidan av gruppträningen - med målet om att bli bäst!

 

Ako Rahim som Gladiatorn Toro

Som den muskulöse hjärtekrossaren Toro i Gladiatorerna.

 

Mellan 2012 och 2018 så syntes du som den muskulöse Toro i TV4:s populära serie Gladiatorerna. Vilket är ditt starkaste minne från inspelningen?

Mitt starkaste minne… Jag har så många minnen från Gladiatorerna att det är svårt att välja ett!

Jag minns snarare inspelningen övergripande som en fantastisk och intensiv period under vilken produktionen och vi gladiatorer hade otroligt roligt tillsammans. Ja, den fantastiska gemenskapen skulle jag nog säga är mitt absolut starkaste minne.

 

Ako Rahim i en blå bomullsskjorta

Gör som Ako Rahim - satsa på en klassisk ljusblå skjorta i kombination med ett par sneakers i kvalitetsläder.

 

Om du hade en superkraft, vilken skulle det vara?

Telekinesi är definitivt en superkraft som jag skulle vilja ha. Att förflytta saker med endast tankeförmågan känns otroligt coolt och dessutom väldigt bekvämt. Tänk bara att hämta saker ur kylen utan att behöva resa sig!

 

Ako Rahim - fitnessatlet och modell  

I hemtam miljö på gymmet. Bild lånad från @akorahims populära Instagramkonto.

 

Vilka är dina bästa tips för den som vill komma i form?

Mitt första tips är att du ser till att skaffa dig en plan – det är a och o för att veta vad man har för mål med träningen. Sedan gäller det såklart att fundera ut hur du ska nå ditt mål.

Kontinuitet i träningen är också oundvikligt om du vill komma i form, så undvik att hoppa över träningspass. Sist men inte minst så ska man inte glömma vikten av en god kosthållning. Jag brukar säga att kost och träning står för vardera 50% av dina resultat!

 Ako Rahim - fitnessatlet och modell

I Puerto Banús vackra hamn klädd i Shapeshifter Dual skjorta.

 

När man ser dig så får man intrycket av att du äter efter ett disciplinerat och noga uträknat matschema. Men vad står på menyn om du tillåter dig att äta exakt vad du vill?

Jag äter väldigt gärna ute på restaurang och favoriten är italiensk eller spansk mat. Riktigt bra kött och tryffelpasta är två klara favoriter som alltid går hem. Den nyöppnade italienska krogen Alex y Filip på Södermalm är en av mina favoritkrogar. Så det är där jag hänger när jag äter precis vad jag vill.

 

 Ako Rahim fitness model

Ako Rahim har en lång karriär bakom sig som personlig tränare, fitnessatlet och modell.

 

Träning och återhämtning går som känt hand i hand. Vad innebär återhämtning för dig?

För mig är återhämtning att äta bra mat, sova ordentligt, och att dricka mycket vatten. Helt enkelt att leva balanserat och se till att man inte blir övertränad. Och så måste man ha vilodagar – en till två vilodagar i veckan är en bra riktlinje. Själv så har jag just nu inga vilodagar, utan kör i stället en aktiv vilodag då jag tar en distanslöprunda. Löpning är otroligt bra för att få upp tempot och cirkulationen i kroppen.

 

Intervju med fitnessatleten Ako Rahim

Uppkavlade ärmar är ett av Ako Rahims bästa stylingknep. Här i Ibiza Lines linneskjorta i en fräsch vaniljvit nyans.

 

Hur skulle du beskriva din relation till kläder?

Eftersom jag jobbar med träning så har jag för det mesta träningskläder på mig, men jag älskar verkligen att klä upp mig. Jag tar varje tillfälle i akt och ser alltid till att vara extra välklädd om jag ska ut och äta. Finbyxor och skjorta med uppkavlade ärmar är min look vid restaurangbesök – uppklätt men avslappnat är det jag gillar bäst!

Min kroppsform gör det tyvärr ganska svårt att hitta kläder som passar. Breda axlar, smal midja och stora lår är inte alltid den bästa ekvationen för att hitta snygga plagg. Av den anledningen så gillar jag verkligen Dahlin by Eberståls kollektioner som passar min kroppsform perfekt.

 

Fitnessatleten Ako Rahim i en ljusblå pikétröja

Maxa självförtroendet med en snygg outfit! Ako bär Del Rey Back piké i kombination med ett par beigea mockasneakers med attityd.

 

Vilken känsla får du när du bär en riktigt bra outfit?

Jag skulle säga att en bra outfit får mig att känna mig snygg. Det är väl också det som de flesta vill med sin klädsel – att bli sitt snyggaste jag! När man ser bra ut så tror jag också att man blir mer bekväm och trygg i sig själv. Det är helt enkelt en skön känsla att vara välklädd.

 

Fitnessatleten Ako Rahim iklädd linneskjorta

Den svalkande linneskjortan är en sommarfavorit i Ako Rahims garderob. På bilden: Bali linneskjorta i en sandfärgad nyans.

 

Vilket plagg får dig att känna dig bekväm, oavsett situation?

Linneskjortan är en klar favorit; den sitter skönt, är ledig i modellen och andas i materialet. Om jag föreställer mig en varm sommardag, så är en svalkande linneskjorta det absolut skönaste valet. Min personliga favorit är en linneskjorta från Dahlin by Eberstål. Den är ett säkert kort under sommarhalvåret.

 

Fitnessatleten Ako Rahim 

Life is a beach! Att njuta av livet och älska sig själv är gyllene regler för Ako Rahim.

 

Sist men inte minst. Vilka gyllene regler lever du efter?

För mig så är det otroligt viktigt att njuta av livet och att inte begränsa sig av vad andra tycker och tänker. Är det något som jag vill göra så gör jag det – inte för att någon annan säger att ”så ska det vara”. Sedan så är det självklart även viktigt att älska sig själv, och det är något som man måste påminna sig om varje dag.

Att må bra oavsett hur man ser ut eller vad man presterar är verkligen viktigt. På det viset så tror jag också att man blir en bättre människa, för man blir gladare och mer utåtriktad!

 Ako Rahim - fitnessatlet och online coach

 En vit polo jersey med  snygg ståkrage gör dig lika sommarfräsch som Ako Rahim!