Dansare. Personlig tränare. Modell. Mångsysslaren och Dahlin by Eberstål-profilen Sammi Lundehed har många epitet och en minst sagt spännande karriär bakom sig. Vi har träffat honom över ett samtal kring karriärval, mode och vikten av att leva i nuet.

 manschester skjorta brun

Sammi Lundehed som modell för Dahlin by Eberstål i brun corduroy och Medallion skjorta.

Kort herrjacka i blått

Sammi iklädd Christo jacka, undertill Klöver-skjorta.

 

Vad gör du när du inte modellar för Dahlin by Eberstål?

Sedan drygt två år tillbaka så arbetar jag som platschef på Nordic Wellness i Skärholmen. Det är kul! Min arbetsdag inkluderar mycket folk och fullt ös – jag har 1200 medlemmar att hålla reda på varje dag. Vid sidan av så jobbar jag även som dansare och modell, och har genom åren medverkat i allt från krogshower till reklamfilmer.

 Sammi Lundehed dansare och modell

I dansstudion X 4.

 

Under 1980- och 90-talet så var du verksam som dansare, och du arbetade med stora namn som Carola och Lili & Susie. Hur kom det sig att du började som dansare?

Det var i slutet av 80-talet som min karriär som dansare startade – om än något slumpartat. Jag befann mig på en inneklubb i Stockholm när en kvinna som heter Karin kom fram och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp som modell. Jag sa självklart ja! På den tiden var det ofta krav på att kunna dansa för att få modelljobb, så av den anledningen tog jag lektioner hos Mario Burdette på The Dance Factory i Vasastan. Efter det så gick allt av bara farten!

 

Sammi Lundehed modell 90-talet

Sammi (längst t.v.) som modell under det glada (och galna!) 90-talet.


Sammi som modell i blårandig skjorta på Kungsholmen.  

Vilket är ditt starkaste minne från den här perioden?

När man har repeterat något väldigt länge i studion och sen får åka på turné och möta ett hav av människor – det är en otroligt häftig känsla. Mitt starkaste minne från perioden är helt klart när jag dansade bakom Dr Alban under hans utsålda Tysklandsturné. Att få uppträda inför tusentals människor är verkligen fantastiskt!

 

Sammi Lundehed iklädd en blommig linneskjorta

Iklädd en kortärmad linneskjorta i jordnära toner.

 

Från ett ämne till ett annat. Hur skulle du beskriva din relation till kläder?

Eftersom jag länge jobbat som modell så har kläder på ett eller annat vis alltid stått i fokus. Jag skulle nog säga att jag är modemedveten och mer eller mindre följt de trender som varit.

 

Sammi Lundehed dansare och modell

Sammi Lundehed har en lång karriär bakom sig som professionell dansare.

 

Vinröda boots till herr

Gör som Sammi Lundehed - satsa på en klassisk skjorta i kombination med ett par boots i kvalitetsläder!

 

Hur har din klädstil förändrats genom åren?

Jag undviker nog att klä mig i sådant som jag vet är omodernt. Med det sagt så har min stil förändrats en hel del genom åren. Under 80-talet så var det stora axelvaddar och hår som gällde, och jag lät klippa mig i en Grace Jones-inspirerad frisyr med kortklippt nacke, lite lugg och massvis med hårspray. Till det så bar jag stora byxor och ett vräkigt midjebälte. Idag klär jag mig helst i jeans tillsammans med en snygg skjorta eller t-shirt. Ett par snygga boots är också ett säkert kort!

 

Grön overcoat till herr

Den lediga overshirten är en klar favorit i Sammis garderob.

 

Har du något plagg som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Rock och overshirt. Det är två plagg som verkligen har förmågan att förvandla ens stil till det bättre. Båda plaggen får mig dessutom att bli stiligare och rakare i ryggen!

 

Sammi Lundehed i dansstudion

Med passion för expressionistisk dans! Foto: Peder Bollnert

 

vinröd skjorta

 

Vilken känsla får du när du bär en riktigt bra outfit?

En riktigt bra outfit får mig att känna mig som mitt bästa jag. Kläder med sjysst passform ger verkligen en positiv känsla och gör att jag kan stå för den jag är. Sen tycker jag också att en bra outfit handlar om att välja kläder efter tillfälle, och utifrån vem eller vilka man ska träffa.

 

Modellen och dansaren Sammi Lundehed iklädd en blommig mönstrad bomullsskjorta

Att leva i nuet är en gyllene regel för Sammi! Här iklädd en mönstrad bomullsskjorta med komfortabel stretch.

 

Slutligen. Vilken gyllene regel lever du efter?

Jag tror definitivt på att leva i nuet och att vara här och nu. Att inte fundera alltför mycket på det som har varit utan att blicka framåt. Jag tycker också att det är viktigt att tillåta sig själv att drömma, men att försöka genomföra de planer man har. Helt enkelt att följa sin inre kraft och visioner!

 

hawaii mönstrad skjorta