Som en av tidernas främsta stilikoner utmärkte sig Steve McQueen för sin förkärlek till enkla plagg med en rebellisk udd. Idag uppmärksammar vi ”the King of Cool” och låter oss inspireras av hans maskulina nonchalans.

 

 Steve McQueen stilstudie

 Filmstjärnan och stilikonen Steve McQueen.

 

Få skådespelare är lika namnkunniga som Steve McQueen, som från slutet av 1950-talet gjorde sig känd för sin rebelliska natur och antihjältepersona – både på vita duken som privat. Ja, McQueen hade minst sagt en unik skådespelartalang, något som under 1970-talet gjorde honom till Hollywoods högst betalda skådespelare.

  

Steve McQueen jeansstil

Maskulin nonchalans kännetecknade Steve McQueens stil.

 

Terrence Steve McQueen föddes år 1930 i amerikanska Indiana, och växte upp under tumultartade förhållande tillsammans med en ensamstående mamma och hennes rad av våldsamma män. Efter otaliga flyttningar och några mindre klander med rättvisan, lämnade McQueen sina problemfyllda tonår och anmälde sig som frivillig till den amerikanska marinkåren.

 

Steve McQueen manlig modeikon

Innan skådespelarkarriären tog fart så tjänstgjorde McQueen i den amerikanska flottan.

 

Ett antal disciplinöverträdelser och en berömvärd hjälteinsats senare (under vilken McQueen räddade livet på fem marinsoldater!) så fick han år 1950 slutligen avsked från kåren. McQueen begav sig därefter till New York för att studera drama; ett ödesmättat val som öppnade dörren till en lång och hyllad skådespelarkarriär.

 

Steve McQueen modeikon

Genombrottet kom med den hyllade science fiction-klassikern The Blob (1957). 

 

Steve McQueens väg till berömmelsen tog sin början med science fiction-klassikern The Blob (1957), i vilken skådespelaren bekämpar en ondskefull utomjording som för med sig död och förstörelse till världen.

 Manliga stilikoner

Filmstjärnan iklädd en stilren polotröja i thrillern Bullitt (1968).

 

Därefter följde en strid ström av blockblusters som Äventyraren Thomas Crown (1968), Bullit (1968), och Papillion (1973); den sistnämnda baserad på den franske brottslingen Henri Charrières häpnadsväckande – och möjligen något opålitliga – memoarer.

 

Mörkblå polotröja till herr

Förvandlas till Steve McQueen i ett nafs med en klassisk polotröja i 100% merinoull!

 

Utanför vita duken så var Steve McQueen en passionerad motorsportsentusiast, och han deltog själv som förare i åtskilliga motorcykel- och biltävlingar. Racingsport var även huvudtemat i flera av McQueens filmer; i fartfyllda Le Mans från 1971 så får tittaren följa den fiktive racerföraren Michael Delaney (spelad av McQueen) under det berömda 24-timmars loppet.

 

Steve McQueen racing

Skådespelaren som racerförare i filmen Le Mans (1961).

 

STEVE MCQUEENS IKONISKA STIL

Ja, McQueens privata och offentliga persona hade minst sagt en tendens att flyta samman, något som även gällde för skådespelaren rent stilmässigt. För i likhet med de bakåtlutade karaktärer som han så ofta gestaltade, kännetecknades Steve McQueens stil av en stor dos maskulin nonchalans.

 

Steve McQueen i en vit skjorta

Välskräddade plagg i klassiska snitt var temat i den McQueenska garderoben!

 

Klassiska och användbara plagg av enkla snitt var ledmotivet i den manliga stilikonens garderob; kläder som han bar med sin karaktäristiska laissez-faire attityd. Nedan guidar vi dig genom 6 nyckelplagg som förvandlar dig till "the King of Cool" på nolltid!

 Vit skjorta herr

En tidlös skjorta i filmstjärnans smak.

 

KLÄ DIG SOM STEVE MCQUEEN: 6 PLAGG SOM SÄTTER STILEN

 

Steve McQueen jacka i mocka

McQueen i genombrottsfilmenThe Blob (1957) iklädd en klassisk mockajacka.

 

DEN BEIGEA MOCKAJACKAN

Få är de som lyckats bära den beiga mockajackan med samma finess som Steve McQueen – ett plagg som med sin lediga funktionalitet närmast står unisont med skådespelarens image. I science fiction-dramat The Blob syns han i en naturbeige variant av ikoniskt snitt, som allt sedan dess varit intimt förknippad med skådespelaren.

 Beige mockajacka herr

En snygg mockajacka i djurvänlig Wow No Cow-kvalitet gör dig lika avslappnat cool som McQueen!

 

PIKÉTRÖJAN

Den klassiska pikétröjan var en återkommande favorit hos Steve McQueen – ofta i bleka och naturnära nyanser av vitt, blått, beige och gult.

 

 Stilikonen Steve McQueen i en ljusblå piketröja

Den rebelliske skådespelaren poserar utmanande i en stilsäker pikétröja.

 

I Look Magazines legendariska reportage från 1963 ser vi honom posera utmanande hemma i soffan iklädd en ledig piké, i kombination med ljusa jeans, vita tygskor och ett par svarta solglasögon. En sommarfräsch outfit att inspireras av!

 

Kortärmad linneskjorta till herr i ljusblå

Gör som McQueen! Satsa på en pikéinspirerad skjorta i ljusblå nyans.

 

DEN KLASSISKA SKJORTAN

Från klassisk bomull till svalkande linne – skjortor av alla de slag och utföranden var föga förvånande stapelvara i Steve McQueens garderob.

 

 Stilikonen Steve McQueen i en orange linneskjorta

McQueen i filmklassikern Äventyraren Thomas Crown.

 

I filmklassikern Äventyraren Thomas Crown syns han på rymmen undan rättvisan iklädd en klarorange skjorta, jeansshorts och perfekt solbränna. En sommarfräsch outfit att kopiera rakt av!

 Orange linneskjorta herr

Säkra sommarstilen med en svalkande linneskjorta i orange nyans.

 

Även lediga overshirts av kraftigare material kännetecknade Steve McQueens stil – ofta i kombination med en nonchalant knuten scarf i halsen.

 

Steve McQueen - modeikon och filmstjärna

Den lediga overshirten var en återkommande favorit hos skådespelaren.

 

Det mångsidiga plagget bar han gärna helknäppt likt en vanlig skjorta, eller som ett svalare alternativ till mer konventionella ytterplagg.

 

Grön overshirt i bomull herr

Den versatila overshirten går även att bära uppknäppt som ytterplagg!

 

DEN VITA T-SHIRTEN

Få plagg är lika intimt förknippade med Steve McQueen som den vita t-shirten – ett plagg som han gärna kombinerade med blåjeans och en fartfylld motorcykelfärd.

 

Steve McQueen vit t-shirt

På motorcykeln iklädd jeans och en vit t-shirt.

 

Ursprungligen buren som underplagg av amerikanska marinsoldater, så populariserades plagget från 1930-talet med hjälp av stjärnor som Marlon Brando, James Dean och Steve McQueen. Idag har den vita t-shirten närmast uppnått en ikonisk status, och är ett uppskattat basplagg i varje modemedveten mans garderob.

 

Vit_crewneck_t-shirt_herr

Den vita t-shirten är intimt förknippad med Steve McQueens stil.

 

MERINOTRÖJAN

McQueens rebelliska ådra kom även till uttryck i 60-tals dramat The Honeymooon Machine (1963), en film som skådespelaren själv betraktade som ett av karriärens lågvattenmärken.

 

Steve McQueen kläder merinotröja i ljusblått

I filmen The Honeymoon Machine syns McQueen i en iögonfallande merinotröja.

 

Oavsett kaliber så bjuder filmen på mängder av stilinspiration, bland annat i form av en frapperande merinotröja i ljusblå nyans som skådespelaren bär direkt mot huden. Ett progressivt fashion statement med resonans ända in i vår tid!

 

Blå merinotröja herr

Sno stilen av Steve McQueen! Satsa på en ljusblå merinotröja i 100% ull. 

 

Steve McQueen stilikon i tröja

På rymmen undan nazisoldater i äventyrsdramat Den stora flykten (1963).

 

Och i äventyrsfilmen Den stora flykten från 1963 flyr McQueen undan tyska nazisoldater iklädd en dovt blå tröja. En stilsäker och bekväm tröja som passar minst lika bra på kontoret!

 

Blå merinotröja herr

En merinotröja i blåmelerad nyans är ett stilsäkert val!

 

JEANSSKJORTAN

Sist men inte minst så var slitstark denim en klar favorit hos skådespelaren – gärna från topp till tå! I dramat Baby the Rain Must Fall (1965) gestaltar McQueen den småkriminelle rockabillysångaren Henry Thomas, som återförenas med sin familj efter ett avtjänat fängelsestraff.

 

Steve McQueen jeans stil

Denim från topp till tå i dramat Baby the Rain Must Fall (1968).

 

Den snåriga verkligheten utanför fängelset möter Thomas iklädd jeans och jeansskjorta – två vardagshjältar i en slående kombination!

 

En blå denimskjorta herr

Inspireras av Steve McQueens stil! Satsa på en skjorta med denimlook.

 

Ja, Steve Mcqueens förkärlek till spartanska och välskräddade plagg gör hans ikoniska stil enkel att efterlikna. Förutsatt att du redan äger ett par blå jeans och en dos manlighet så är du halvvägs där!