Med sin mjuka och luftiga kvalitet så är det lätt att förstå bomullens framträdande roll i våra garderober. Ja, vi vågar till och med påstå att de flesta av dina skjortor är sydda av just bomullstyg!

Men vad är egentligen bomull och hur skiljer sig olika bomullstyger från varandra? I den här materialguiden gör vi en djupdykning ner i bomullens värld, och ger dig dessutom svaret på hur bomullstyget blev världens mest älskade textil.

 

Bomullskjorta med hög krage

Visste du att bomull är världens mest älskade textil? På bilden: En vit bomullsskjorta med hög krage.

 

VAD ÄR BOMULL?

Bomull är en naturfiber som utvinns från bomullsplantan; en buske som växer i världens tropiska och subtropiska regioner. Kanske känner du igen det fluffiga fibret som omger bomullsplantans frön i karaktäristiska, vita tussar?

Vid bearbetning tas bomullens samtliga delar till vara: Fibern blir till tyg för kläder, heminredning och olika produkter som fisknät och tält. Fröna används för tillverkning av bomullsfröolja, som används vid matlagning eller som foder till boskap. Linters (de korta, luddiga fibrer som utvinns när fibrerna skiljs från fröna) används för att göra papper, sedlar, bandage och bomullstussar.

 

 Vad är bomull?

 Underbart fluffiga bomullsfibrer.

 

VAR VÄXER BOMULL?

Bomullen frodas bäst i varma och fuktiga klimat och växer på flera platser runt om i världen, bland annat i USA, Kina, Indien, Uzbekistan, Sydafrika, Pakistan, Brasilien och Turkiet.

Historiskt sett så är USA den största bomullsproducenten, och i South Plains-regionen i delstaten Texas återfinns än idag världens största sammanhängande bomullsodling. Där producerar årligen hela 5770 ton bomull!

 

Mintgrön bomullsskjorta herr

En mintgrön skjorta i 100% kvalitetsbomull är ett stilsäkert tips!

 

LITE BOMULLSHISTORIA

Bomullen har en rik historia och materialet är faktiskt ett av världens äldsta kända tyger. Den tidigaste produktionen av bomull går tillbaka så långt som 6000 f.kr, och man har funnit forntida lämningar av bomullstyger både i Egypten, Indien och Mexiko.

I Europa så var bomullstyger ända fram till renässansen mycket ovanliga, något som förklarades av de dåliga handelsvägarna mellan Väst och produktionsländerna i Öst. Men med Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen till Indien så förenklades bomullshandeln, något som ledde till att den europeiska tillgången och efterfrågan ökade dramatiskt.

 

 Bomullens historia bomullsgin

Med Eli Whitneys uppfinning "the Cotton Gin" tog bomullsrevolutionen fart.

 

BOMULLEN UNDER DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN

Det var däremot först under den industriella revolutionen som bomullsindustrin upplevde sin verkliga blomstringsperiod. För år 1794 introducerade den amerikanske uppfinnaren Eli Whitney ”bomullsginen”, en maskin som snabbt och effektivt separerar bomullen från fröna. Med det så minskade det manuella arbete som krävs vid bearbetningen från hela 600 timmar till fjuttiga 12 – och resten är textilhistoria!

När engelsmannen James Hargreaves mekaniska vävmaskin ”the Spinning Jenny” dessutom introducerades på marknaden så fullkomligt exploderade tillverkningen, och med det så var bomullsrevolutionen ett faktum. Det ledde till en boom för bomullsproduktionen i både England och USA, som blev de två världsledande bomullsproducenterna.

 

 Materialguide bomullens egenskaper

Bomullsskörd i solnedgången med hjälp av en "Cotton Stripper".

 

HUR BEARBETAS BOMULL?

Bomullsproduktion är en mycket komplicerad och tidsödande process, i allt från att plantera bomullsfröna, till att plocka bomullsgrödan, och att bearbeta råvaran i en bomullsgin.

Fram till och med 1700-talets slut så plockades och separerades all bomull för hand. Än idag så skördas en del bomull manuellt av bomullsplockare, men skörden sker även på mekanisk väg med en så kallad ”Cotton stripper”.

Efter att bomullen plockats så balas den och lagras på fälten innan den skickas till ginen. I ginen rengörs och fluffas bomullsbalarna så att bomullen separeras från smuts, frön och ludd. Därefter så pressas den råa bomullen och fraktas vidare till ett textilbruk för att bli till bomullstyg.

På textilbruket så förs råbomullen genom en kardmaskin som ytterligare rengör materialet. De korta fibrerna formas till ett otvinnat rep som spinns och sedan vävs till bomullstyg.

 

Mönstrad bomullsskjorta herr

Satsa på en bekväm och hållbar bomullsskjorta med snyggt mönster!

 

FÖRDELAR MED BOMULL

Bomull har flera fördelaktiga egenskaper som gjort materialet omåttligt populärt inom textilindustrin. Materialet är känt för sin mjukhet något som ger bekväma plagg som med mycket hög komfort.

Fiberstrukturen gör dessutom att bomullstyger är slitstarka samt har bättre andningsförmåga än syntettyger, och eftersom materialet inte är ledande så slipper du besvärande statisk elektricitet.

Sist men inte minst så gör materialets absorberande förmåga att bomullstyger är enkla att infärga och färgbeständiga. Det är därför dina bomullsplagg håller färgen bra även efter tvätt!

 Bomullens egenskaper

Liksom andra material så dras bomullen med ett antal nackdelar. 

 

NACKDELAR MED BOMULL

Men bomullen förknippas (precis som alla andra tyger) med ett antal nackdelar. Bland de vanligaste invändningarna mot materialet hör bomullstygets benägenhet att skrynkla, något som du säkert någon gång upplevt.

Bomull har även en benägenhet att krympa efter den första tvätten och dess absorberande förmåga gör att tyget lätt fläckas. Om ett bomullsplagg lämnas blött under längre tid, finns dessutom risken att tyget börjar att mögla.

 

OLIKA BOMULLSSORTER

Det finns tre olika bomullssorter: Upland cotton, pimabomull och egyptisk bomull – alla med sina egna kännetecken och specifika egenskaper.

 

Bomullssorter Upland cotton skjorta herr

Klöver Eco är en snyggt småmönstrad skjorta i ekologisk Upland Cotton.

 

Upland Cotton

Upland cotton – även känd som stapelbomull eller Gossypium hirsutum – är den mest odlade bomullsarten i världen. Globalt sett så uppskattas cirka 90% av all bomullsproduktion att komma från denna bomullssort, och Upland cotton utgör hela 95% av den världsledande amerikanska bomullsproduktionen.

Bomullssorten har sitt ursprung i Mexiko, Västindien, Centralamerika samt de norra delarna av Sydamerika, och arkeologiska fynd från Tehuacandalen i Mexiko pekar på att arten odlades där så tidigt som 3 500 f.Kr. 

Upland cotton inkluderar ett antal olika bomullssorter och korsningar som ger varierande tygkvaliteter. Medan de kortare sorterna går under namnet short-staple Upland så kallas de längre varianterna long-staple Upland, och det är dessa som är vanligast förekommande inom dagens textilproduktion.

 

Bomullstillverkning: Materialguide bomull

Tillverkning av bomullstyg i en av Dahlin by Eberståls leverantörsfabriker.

 

Pimabomull

Med sina fina och silkiga fibrer så ger pimabomullen ett mjukt tyg av exklusiv kvalitet. Pimabomull har även gjort sig känd för att ha en dubbelt så lång livslängd som konventionell bomull, något som förklaras av att fibrerna mäter hela 3,5-5cm i längd.

Ja, pimabomull är helt enkelt bomullens Rolls Royce och sägs dessutom vara extra bra för personer med känslig hud! Bomullssorten odlas främst i sydvästra USA, Australien och Peru, där arten också har sitt ursprung och en gång fick sitt namn efter Pimaindianerna.

 

Den egyptiska bomullens historia

I drygt ett sekel så har den egyptiska bomullen varit en eftertraktad exportvara.

 

Egyptisk bomull

Precis som namnet antyder så har den egyptiska bomullen sitt ursprung i Egypten och den bördiga Nildalen där den odlats i snart 100 år. Bomullssorten kännetecknas av sina långa och mjuka fibrer, något som gjort den egyptiska bomullen minst lika ryktbar som sin amerikanska konkurrent pimabomullen.

De två bomullssorternas snarlika egenskaper har sin förklaring i arternas gemensamma klasstillhörighet till arten gossypium barbadense, vars långa fiberlängd gör det möjligt att spinna ett fint och samtidigt slitstarkt garn. Men medan pimabomullen ofta brukas vid högkvalitativ klädesproduktion, så används den egyptiska bomullen mestadels för tillverkning av förstklassiga sängkläder.

 

OLIKA TYPER AV BOMULLSVÄVAR

Det finns många metoder för vävning av bomull, något som skapar ett brett utbud av bomullstyger. Nedan följer en presentation av våra fem vanligaste bomullsvävar.

 En beige dobbyskjorta herr

Dobbyväven ger plagg med intressanta mönster och strukturer! På bilden: Nocci skjorta i sandbeige.

 

Dobbyväv

Den klassiska dobbyväven dateras till 1840-talets början och uppfinningen av dobbyvävstolen. Med vävstolens nya teknik så tilläts vävaren att höja och sänka de vertikala varptrådarna individuellt, något som möjliggjorde skapandet av de små, geometriska mönster som kännetecknar dobbytyger.

Dobbyväv tillverkas i en mängd olika tjocklekar samt mönster, och färgerna på varp- och inslagstrådarna kan både gå ton-i-ton eller vara olikfärgade. Just därför används dobbyväv ofta som tyg vid sömnad av randiga och rutiga skjortor. Det allra mest kända dobbytyget är förmodligen piké som (precis som du säkert redan gissat!) brukas till just pikétröjor.

 

Ljusblå skjorta i jacquardväv

Iklädd en jacquardvävd skjorta med hög krage så är du redo för fest!

 

Jacquardväv

År 1804 uppfann den franske textilhantverkaren Joseph Marie Jacquard en ny typ av maskinvävstol som gav dekorativa tyger med eleganta mönster. Med det så skapades världens första jacquardtyg som allt sedan dess uppskattats för sin detaljrika skönhet och hållbarhet.

Framställningen av tyget är relativt komplext och är dessutom förknippad med höga kostnader, något som gör att jacquarden oftast inte används till vardagsplagg. I stället så är jacquarden reserverad för sömnad av mer formella kläder som exklusiva skjortor, västar och kostymer.

 

En ljusgrå twillskjorta herr

Upptäck Signature - en silvergrå bomullsskjorta i slitstark och bekväm twill.

 

Twill

Den mångsidiga twillen hör tillsammans med satin och slätväv till de tre huvudtyperna av textilväv. Twill känns lätt igen på sin mörkare framsida (kallad wale) samt ljusare baksida, egenskaper som du kanske känner igen från dina jeans som är av just twillväv!

Materialets slitstarka egenskaper och goda förmåga att kamouflera fläckar har gjort twill till ett omåttligt populärt material som används till allt från kläder och möbelöverdrag till väskor.

Vid vävning av twill så vävs väfttråden (den horisontella tråden) över en eller flera varptrådar (den vertikala tråden) och sedan under en eller flera varptrådar. Varje rad förskjuts från den tidigare, något som skapar twillens karaktäristiska, diagonala mönster.

 

Materialguide bomull: poplin vävd herrskjorta

En prickig grön skjorta i krispig poplin är ett stilsäkert val!

 

Poplin

Med sin krispiga känsla och subtila glans så är poplin ett oemotståndligt bomullstyg som ger dig en air av elegans. Ordet ”poplin” kommer från den franska termen ”papelino” – en språkvariant av poplinvävens historiska föregångare ”papelaine”.

Till skillnad från twill så vävs poplin med ett fint varpgarn och ett tjockare inslagsgarn, och poplintyger kännetecknas både av att vara lättskötta och motståndskraftig mot skrynklor. Poplin används ofta till skjortor, byxor, och jackor men brukas även flitigt vid sömnad av sportkläder och regnrockar.

 

 Oxfordvävd skjorta i blått herr

Den klassiska oxfordskjortan är en bekväm vardagshjälte!

 

Oxfordväv

Oxfordtyg började vävas vid skotska bruk i slutet av 1800-talet och är uppkallat efter det anrika engelska universitet Oxford. Tyget har en korgvävd struktur som skapas genom att varierande garn av olika tjocklekar vävs tillsammans i vertikala och horisontella riktningar.

Tekniken ger ett vackert tyg med en fin struktur och unikt rutmönster – som även ifall det kan upplevas som något grovt – är bekvämt att ha på sig. Oxfordtyg används främst vid sömnad av vardagsskjortor i bomull, och är både känt för att vara lättskött och att behålla sin passform bättre än andra tyger.

 

1 ply yarn och 2 ply yarn 

Enkeltvinnad (t.v) och multitvinnad (t.h) tråd ger tyger med olika utseenden och egenskaper! 

 

ENKELTVINNAD OCH DUBBELTVINNAD TRÅD

Bomullstygers utseende och kvalitet påverkas även av vilken typ av tråd som används vid vävningen. På Dahlin by Eberstål använder vi oss av tyger vävda med enkeltvinnad- eller dubbeltvinnad tråd.

 Mönstrad herrskjorta i 1 ply yarn

Trassimeno twin är en småmönstrad skjorta i följsamt bomullstyg av 1 ply yarn.

 

Enkeltvinnad tråd – 1 ply yarn

Tråd av enkeltvinnad typ – även kallad 1 ply yarn – är gjort av en sträng av fiber som tvinnats samman. Tråden har till utseendet en rund form och är mindre kompakt än flerskiktstrådar.

Det gör att tyger som vävts av enkeltvinnad tråd är både mjukare och mer följsamma, något som ger sköna plagg med mycket hög komfort.

 

Ljusblå skjorta i 2 ply yarn

Är du ute efter en hållbar bomullsskjorta i 2 ply yarn? Då är Signatureskjortan något för dig!

 

Dubbeltvinnad tråd – 2 ply yarn

Till skillnad från enkeltvinnad tråd så är den dubbeltvinnade sammansatt av två enkelsträngar, som tvinnats i varsin riktning och därefter kombinerats i en motsatt rörelse.

Det gör den dubbeltvinnade tråden – även kallad 2 ply yarn – fastare och extra hållbar, något som ger bomullstyger med slitstarka egenskaper och längre hållbarhet.

Tyger vävda med dubbeltvinnad tråd är dessutom kända för sin djupa lyster och glans – högkvalitativa egenskaper som förklaras av trådens flerdimensionella skikt.