Merinotröjan är ett favoritplagg från säsong till säsong, om dock i olika modeller, design samt utföranden. Men vet du vad merinoull är och varför det är en favorit? I en liten kort text förklarar vi mer för dig som gillar kunskap.

 

Vad är merino?

Merinoull är ett naturligt fiber som utvinns av ullen från merinofår; en smidigare och tunnare typ än vanlig ull, vilket också gör den skönare. Fibrerna är så pass mjuka att de böjer sig när de kommer i kontakt med huden vilket skapar en len och skön känsla.

 

 

ull från merino får tröja

 

 

Varför föredras merinoull?

Merinoull är ett naturmaterial, och skiljer sig därmed från kemiska och konstgjorda material. Merinoullen har också egenskaper som uppskattas, till exempel att det låter din hud "andas" väl. Plagg gjorda av merino-ull håller dig varm när det är kallt och håller dig sval när det är varmt. Varje fiber hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Ullens fibrer hjälper till att transportera bort svett - nästan som en ånga - och motverkar därmed dålig lukt. Ja, det är sant, även om det låter underligt. Det är därför man inte behöver tvätta plagg gjorda av merinoull lika ofta.

Dessutom är garnet väldigt tåligt och noppar av sig lite i jämförelse med andra ullsorter. Då håller plagget längre, vilket motiverar den något högre inköpskostnaden. Inte konstigt att de som provat en merinotröja alltid kommer tillbaka till detta sköna material och plagg!

 

merino ull

 

Kunglig efterfrågan?

Merino är en ras av tamfår, som kännetecknas av sin fina och mjuka ull. Utvecklingen av rasen började i Spanien under slutet av medeltiden, och hölls under flera århundraden som ett strikt spanskt monopol. Det innebar att export av rasen var otillåten, och att de som försökte riskerade dödsstraff. Under artonhundratalet blev det dock en positiv ändring och fåren kom att exporteras till ett antal europeiska kungahus.

 

Olika typer av merinoull? 

Ullgarnet i våra merinotröjor är av den lyxiga italienska sorten Zegna Baruffa. Ett nytt sätt att behandla garnet gjorde att man kunde spinna ett tunt och fint garn som dessutom tål maskintvätt, till skillnad från de flesta andra ullprodukter. Denna merinokvalitet kallas cashwool till skillnas från kashmir (cashmere på engelska), som härstammar från tamgetter i norra Indien.

När materialet togs fram i slutet av 1970-talet var det just som ett alternativ till kashmir, då kashmirullen var dyr och mindre hållbar. Bakom merinoullens framgång ligger ullens egenskaper av att - trots dess lägre kostnad - vara lika mjuk som kashmirull. Samtidigt utmärker sig merinoullen för att vara mer hållbar och mångsidig än kashmir.

 

får ull kläder

 

Cashwool

Ullen till cashwool kommer från merinofår i Australien. Bara den tunnaste och finaste ullen används i garnet. 

 

Extra Fine = 1/3 hår tjocklek

För att ett garn skall kallas extra fine, ska fibrerna i det vara mindre än 24 mikrometer (µm) i tjocklek. Som jämförelse är exempelvis ett mänskligt hårstrå ca. 90 mikrometer tjockt.

 

Borgosesia i Italien

All behandling av merinoull sker i Italien i samma fabrik som cashwool först uppfanns. Själva fabriken har funnits på samma ställe i Borgosesia i Italien sedan år 1850. Zegna Baruffa är den enda leverantören i världen av extra fint merinogarn, där hela processen från behandlingen av råvaran till spunnet garn sker i Italien.

 

 

Från får till garn

När ullen har "skördats" alltså klippts av från fåret, ska ullen tvättas. Därefter ska den kardas och kammas för att slutligen spinnas till tråd.

Oftast får ullen en ny färg, och denna "infärgning" görs efter att garnet har spunnits. Även detta moment görs på plats i Borgosesia i Italien. Tack vare många års utveckling har fabriken en effektiv process för att rengöra vattnet som används till infärgningen. Efter rengöringsprocessen är det rengjorda vattnet så pass rent att det kan släppas ut i ett närliggande vattendrag.

 

Design och stickning av garnet

I Sverige designar Dahlin By Eberstål tröjor som passar för våra kunders behov och smak. I designprocessen ingår att välja färger som passar modellen och som ligger rätt i tiden.

När tröjans design är färdigarbetad beställer vi garnet. Därefter får stickfabriken på andra sidan Östersjön, i Polen, uppdrag att sticka plagget. Garnet skickas direkt från Italien till vår stickfabrik, utan mellanled och onödiga frakter över Europa. Först när det färdigstickade plagget anlänt till lagret i Borås, transporteras det ut till våra kunder.

 

tröjor merino ull

 Ett urval av våra Dahlin By Eberstål-tröjor i äkta merinoull

 

Antibakteriella egenskaper

Ull är tack vare sin naturliga andel lanolin, självrengörande. Därmed behöver du inte tvätta dina ulltröjor särskilt ofta. Att hänga ut och vädra de på balkongen eller vid ett fönster, räcker därför oftast.

 

Tvättråd

När det ändå är dags för tvätt, går våra merinotröjor att tvätta i tvättmaskinens ull- eller fintvättsprogram på 30 grader. Använd ett tvättmedel avsett för ull, då dessa tvättmedel inte innehåller enzymer som kan skada ullfibrerna.

Du hittar våra merinoplagg i olika modeller och färger. Perfekta för lager på lager-klädsel eller för att bäras direkt på huden tack vare sina mjuka, fina kvalitet.