Mystisk. Elegant. Rebellisk. Det klassiska paisleymönstret bär på många associationer och har genom årtusendena (!) burits av allt från bohemiska rockstjärnor till förnäma kungligheter. Men vad vet du egentligen om paisley?

 

VAD ÄR PAISLEY?

Paisley är ett välkänt mönster som kännetecknas av sina krökta droppformer och sirliga blomstermotiv. Paisley finns även i mer abstrakta utförande som hämtar inspiration från den moderna konsten.

 Paisleymönstrad skjorta herr

Klä dig i klassisk paisley! På bilden: en paisleymönstrad skjorta i dova toner av rosa och grått.

 

PAISLEY: HISTORIEN BAKOM

Paisleymönstret har en minst sagt lång historia och tros ha uppkommit i Persien för hela 2000 år sedan. I Europa så uppskattades mönstret av kelterna som använde paisley i olika konstyttringar.

Men när det romerska imperiets inflytande ökade så gick den keltiska kulturen under, och med det så försvann paisley från den europeiska kontinenten.

 

Vad är paisley

Paisley har en lång historia och användes som utsmyckning av flera forntida kulturer.

 

Mönstret fortsatte att leva vidare i Asien och då särskilt i Indien, där paisley brukades vid utsmyckning av allt från kläder till konst.

I den nordliga regionen Kashmir så användes mönstret vid tillverkning av exklusiva ullsjalar – en tradition som lever kvar än idag.

 Paisleyskjorta herr i blått

För en avslappnad look: matcha en paisleymönstrad skjorta med dina favoritjeans.

 

FRÅN ÖST TILL VÄST

De flesta av oss känner igen paisley från just kashmirsjalen, som kom att bana vägen för mönstrets återkomst till Europa. För i och med det Ostindiska kompaniets blomstringsperiod under 1700- och 1800-talet så ökade den europeiska importen av varor från öst.

Längst med silkesvägen så fördes de exklusiva kashmirsjalarna till Europa som snabbt tog kontinenten med storm!

 

Paisley historia 

 Skådespelerskan Mia Wasikowska som Jane Eyre, iklädd en tidstypisk kashmirsjal med paisleymönster.

 

Helt plötsligt så ville alla ha en kashmirsjal i paisley – men långt ifrån alla hade möjligheten att köpa en.

Ja, de exklusiva sjalarna kunde faktiskt kosta lika mycket som ett litet hus, något som givetvis öppnade upp för produktionen av kopior.

 

Paisleyskjorta herr i blått

En skjorta med kontrastdetaljer i paisley livar upp din kontorsoutfit.

 

Snart så producerades de paisleymönstrade kashmirsjalarna runt om i hela Europa. Särskilt i den skotska staden Paisley som blev något av ett epicentrum.

Sedan dess så har mönstret gått under namnet ”paisley”, även om det i USA och Wales också kallas för "Persian pickles" respektive "Welsh pears".

 The Beatles paisley skjorta

Under slutet av 1960-talet blev paisleymönstret omåttligt populärt med hjälp av The Beatles.

 

PAISLEY OCH ”THE SUMMER OF LOVE”

Vi tar ett långt kliv framåt i tiden för ett nedtramp i 1960-talet – en omtumlande epok under vilken paisley fick sitt nästa stora uppsving.

Med hjälp av The Beatles och bandets vurm för österlandet så kom det detaljrika mönstret åter på modet.

 

Paisley skjorta herr blå

Iklädd en paisleymönstrad skjorta får din outfit attityd!

 

Under det glada 60-talet så rådde det minst sagt paisleyfeber, och för John Lennon gick det till och med så långt att han lät måla sin Rolls-Royce i det iögonfallande mönstret!

Med det så blev paisley synonymt med "the summer of love" och den psykedeliska erans färgstarka estetik.

 

John Lennon paisleymönstrad Rolls Royce

John Lennons legendariska Rolls-Royce målad i iögonfallande paisley.

 

Ända sedan dess så har paisley varit en återkommande favorit bland rebelliska rockartister, och mönstret har bland annat burits av David Bowie, Bobby Gillespie, Liam Gallagher, Florence Welch och Prince (som också lät döpa sitt skivbolag till Paisley Park).

 

Paisleymönstrad skjorta herr i svart och vitt

Paisley finns i allsköns varianter - även i vitt och svart!

 

SYMBOLIKEN BAKOM PAISLEY

Men vad är egentligen hemligheten bakom paisleys flertusenåriga historia? En av förklaringarna tros ligga i dess symbolmättade motiv som skänkt paisley en air av mystik och gåtfullhet.

Mönstret har bland annat tolkats som en representation av det mytomspunna cypressträdet, som inom den forntida religionen zoroastrianismen symboliserade livet och evigheten.

 Paisley historia symbolism

Det mystiska paisleymönstret har bland annat kopplingar till den kinesiska symbolen Yin & Yang.

 

Inom den indiska kulturen så har paisley dessutom stått som symbol för den mänskliga fertiliteten, och mönstret har både kopplingar till hinduismen och den kinesiska symbolen yin och yang. 

 

Paisley skjorta herr blå och vit

Är du ute efter något mer diskret? Upptäck vår småmönstrade paisleyskjorta i vävd jacquard.

 

En sak är dock säker: Med sin rebelliska aura och mångskiftande symbolik så har paisley utan tvekan uppnått en ikonisk status!