Få saker ger ett lika välklätt intryck som en krispig, nystruken skjorta. Enligt samma princip förvandlar en skrynklig skjorta snabbt din look från elegant till sjavig. Men om du har erfarenhet av att stryka skjortor, vet du att det är ett tidsödande arbete som kräver rätt teknik. För att ditt arbete inte ska bli ogjort, guidar Dahlin by Eberstål dig genom fem enkla knep som får din skjorta att bibehålla sin släthet och fräschör - även efter strykning.

 

1. Häng upp skjortan direkt efter strykning

Att hänga upp skjortan på galge direkt efter strykning kan framstå som en självklarhet, men i själva verket så frångår många denna enkla regel. Har du ovanan att hänga din nystrukna skjorta på ett dörrhandtag eller att lägga den på sängen? Sluta genast med det. Det gör att skjortan inte hänger utsträckt, och den kommer därmed att återigen bli skrynklig.

Risken finns även att skjortan blir smutsig, antingen genom att falla ner på golvet eller få påhälsning av din fyrbenta älskling. En enkel fläck på skjortan betyder att skjortan åter hamnar i tvättkorgen, och att du är tillbaka på ruta ett.

Så bespara dig besväret och häng upp din skjorta direkt efter strykning. Det är ett tillräckligt tidsödande arbete att stryka den en gång!

 

2. Undvik att hänga skjortan på en trådgalge

Nästa steg är att hänga den nystrukna skjortan. Använd en galge av trä eller i kraftig plast, men undvik i möjligaste mån billiga trådgalgar.

Det är sant att många kemtvättar använder trådgalgar, men dessa galgar är förknippade med problem. Visst är trådgalgar tunna och smidiga, vilket betyder att du får plats med fler plagg i garderoben. Men det är också trådgalgens tunnhet som gör att skjortan får fula, utstående märken vid axlarna.

Om din skjorta är av kraftigare bomull med lite vikt, kommer den smala trådhängaren även att göra så att skjortan rynkar sig runt oket och axelpartiet, och vips så är din skjorta skrynklig igen.

 

Skjortor Skötselråd

 

3. Justera oket och knäpp kragen

Det allra bästa är att hänga skjortan med galgen på garderobsstången. Undvik att hänga din skjorta med klädhängaren i munnen eller instoppad under hakan. Förutom att skada dina tänder, gör den här metoden det svårt för dig att hänga skjortan på rätt sätt.

När galgen hänger på stången, draperar du din skjorta över den. Därefter justerar du skjortans ok (axelpartiets bakre del) så att det faller rätt. Se till att galgen fyller ut skjortans axlar i en rak linje både fram och bak.

Med oket korrekt placerat så är det dags att justera kragen. Vänd ner kragen så att den får rätt form, och om skjortan är av buttondown-modell; se till att kragknapparna är knäppta. Knäpp därefter den övre kragknappen. Justera därefter om oket så att skjortan hänger korrekt.

 

4. Knäpp varannan knapp

Nu kommer vi till ett av de viktigaste knepen för att din skjorta ska förbli skrynkelfri i garderoben; nämligen att låta varannan skjortknapp förbli oknäppt.

Om du bara fäster den övre kragknappen, förhindrar du skjortan från att falla av galgen, vilket vanligtvis är målet. Men om du vill ha en skrynkelfri skjorta, så är det viktigt att du enbart knäpper varannan skjortknapp.

Detta enkla trick hindrar skjortan från att vecka sig när du flyttar galgen längst med garderobsstången. Ingen gillar en skrynklig skjorta, så se till att låta varannan knapp förbli oknäppt!

 

5. Placera galgarna luftigt i garderoben

För att din skjorta ska förbli skrynkelfri så är det viktigt att galgarna placeras luftigt, gärna med ett avstånd på 2-5cm. I realiteten så förhindras en luftig garderob ofta av platsbrist. Enorma klädkammare med stora hängande utrymmen hör till ovanligheten, och är för gemene man snarare ett undantag än regel.

Det vanligaste är i stället att klämma in så många galgar i garderoben som möjligt. Även om detta är effektivt för att hålla dina skjortor borta från golvet, gör det så att de lätt skrynklar sig. Plaggen trycks mot varandra, vilket orsakar veck.

Så även ifall du dras med platsbrist – försök att hålla din garderob välorganiserad och sortera kontinuerligt ut de plagg som du inte använder. På så vis håller du dina skjortor skrynkelfria och redo för användning. Lycka till!

 

Ljusblå Skjorta