Hur tar man hand om sin skjorta så att den håller länge och bevara stilfaktoren ända in i slutet? Dahlin by Eberstål ger dig några enkla tips som förlänger din skjortas livslängd och ger den bättre hållbarhet.

 

Tvätta inte för ofta

Ofta räcker det med att vädra skjortan om den använts någon enstaka gång. Tvätt och tork sliter på skjortan och använder onödiga resurser. Värna om miljön och din skjorta! Vädra skjortan istället för att tvätta den, om du bara haft den på dig några timmar.

Du kan också hänga in skjortan på en galge i badrummet när du duschar varmt, då fukten från vattenångan både fräschar upp och slätar ut tyget.

 

Katt eller hundhår?

Har tyget fått smuts på sig? Kanske katt- eller hundhår? Med en klädborste avlägsnar du effektivt smuts som exempelvis hår och mjäll. Vi rekommenderar att du har som vana att avlägsna ytlig smuts direkt efter användning, innan du hänger ut skjortan för vädring. Och har du ingen klädborste fungerar tejp bra som nödlösning!

 

 

Vid Tvätt

Höga temperaturer och centrifugering sliter på tyget och knapparna. Använd därför gärna maskinens korttidsprogram. Om din tvättmaskin har en ångfunktion, så kan du använda det programmet varannan gång. På det sättet går det inte åt lika mycket vatten och tvättmedel.

Följ alltid tvättråden som står i skjortan! Vissa skjorttyger är ömtåliga och bör inte tvättas över 30 grader. För att skjortan inte ska slitas samt komma ut så skrynkelfri som möjligt; se till att skruva ner centrifugeringen på ett lågt varvantal, som exempelvis 600 varv eller mindre. 

 

 

Torka och stryka skjortan

Det allra bästa är att hänga upp skjortan på en bred galge direkt efter tvätten. Om materialet tillåter det slätar och stryker du ut tyget på ärmarna med dina handflator, så att det hänger slätt och rakt på galgen. Rätta till knappslå och krage och se till att skjortan hänger "rätt och rakt" på galgen.

Detta enkla knep gör att skjortan torkar snyggt och att minimal strykning behövs. Låta alltid dina skjortor torka naturligt och undvik i möjligaste mån torktumlaren - den sliter ut din skjorta på nolltid!

När skjortan börjar bli torr och endast är lite fuktig, är det dags att stryka skjortan. Det är mycket enklare att stryka skjortan och få ett bra resultat när den är lätt fuktig.

 

 

Förvaring

När du har tvättat och strukit klart din skjorta så är det bra att hänga den på galge. Galgar av trä alternativt cederträ är att föredra. Se även till att dina skjortor inte hänger och trycker för nära inpå varandra. Lämna en luftspalt mellan dem så att skjortorna andas och inte skrynklar sig mot varandra.

Är det en säsongsskjorta som du ska lägga undan, så vik den fint och försiktigt samt skydda den i en lämplig klädpåse. Undvik alltid att förvara kläder i fuktiga miljöer.

 

Våra skjortor är uppsydda för hand av europeiska tyger med av högsta kvalitet och hållbarhet. Med dessa tips kan du maximera skjortornas livslängd, så att du kan njuta av dina tidlösa skjortor ännu längre.

/ Hybrid Floral på bilden

 

Strykning av skjortan - Tips och tricks!

 

*  Använd en vattenspruta och spraya skjortan med vatten -några minuter innan strykning- så att tygfibrerna absorberar vattnet. Detta förenklar strykande avsevärt.

 

*  Vill du ha skjortan extra fin inför bröllop eller något event? Stryk både insidan och utsidan av skjortan för att försäkra att skjortan blir extra slät och fin.

 

*  Börja alltid med kragen och manschetterna på skjortan

 

*  Stryk aldrig över knapparna, det blir lätt avtryck på skjortan. Jobba runt knapparna!

 

*  Sist men inte minst. Lägg inte för mycket tid på strykningen om du ändå ska ha ett tröja/kavaj ovanpå skjortan.

 

*  Fokusera på det som syns: Krage, manschetter, främre knappslå och framsidan av skjortan är viktigast. Ryggen, armarna kan man oftast komma undan med! Viktigast är att skjortan får en grundstrykning så att den hänger utan större veck och skrynklor i garderoben.

 

Dålig lukt

Ibland kan dålig lukt sätta sig i skjortans tyg. Det kan till exempel vara en unken doft efter vinterförvaring, att skjortan luktar cigarettrök efter du besökt en rökig miljö. Det samma gäller om skjortan luktar matos, kanske från en restaurang med dålig ventilation, där kökets stekos inte vädrats ut? Ingen fara! Du behöver inte tvätta skjortan om något av nedanstående tips fungerar för dig.

Tips 1: Vädra skjortan utomhus i några timmar.

Tips 2: Låt skjortan hänga på en galge i badrummet medan du duschar. 

Tips 3: Om lukten inte ger med sig finns det ett agressivare alternativ. Låt skjortan hänga i ditt badrum direkt i närheten av en skål ättika, under natten. Helst med stängd dörr. Ättika neutraliserar dålig lukt. Obs. Låt inte skjortans tyg komma i kontakt med ättikan, det ger fläckar. 

 

 

skjorta dubbla knappar

 

Speciella detaljer - Små Kollektioner - Unika skjortor

Detaljer, material och stilen på varje skjorta är omsorgsfullt utvald. Målet är att göra varje skjorta unik. Ingen skjorta är den andra lik. Vi tror på att människor vill utstråla sin personlighet med klädernas hjälp. Därför ser vi varje skjortmodell vi skapar som en möjlighet för dig att visa upp din stilkänsla och personlighet.