Att ta hand om sina kläder är ett fantastiskt sätt att samtidigt ta ansvar för miljön. Genom att vårda dina kläder förlänger du dessutom dina kläders livslängd. 

Med denna guide för klädvård vill vi underlätta för dig att öka livslängden på dina kläder samt minska miljöpåverkan av klädvård. Här finner du tips för att minska slitage på kläder, samt minska vatten- och energiförbrukning vid tvätt, torkning och annan klädvård.

 

HÄNG KLÄDERNA ATT TORKA PÅ GALGE

Torktumlare förbrukar betydande mängder energi. Att istället hänga upp kläderna för att lufttorka hjälper dina kläder till ett längre liv. Att hänga upp din skjorta på galge när den är tvättad minskar slitage på tyget och du undviker att skjortans tyg skrynklas och veckas.

Att minska på, eller helt undvika, torktumling förhindrar dessutom dina kläder att krympa och nötas ut, samtidigt som ingen extra energi förbrukas.

 

VÄDRA KLÄDERNA

Låt dina kläder vädras, antingen i ett svalt rum eller utomhus, istället för att tvätta dem mellan varje användning. Att tvätta kläder sliter hårt på tygerna, det förändrar plaggets egenskaper och kan innebära att färger gradvis bleknar. Att tvätta innebär tyvärr även en rejäl vatten- och energiförbrukning för att inte tala om tvättmedel som är kemiska och som tyvärr spolas rakt ut i våra avlopp.

Ibland räcker det med att enbart vädra eller borsta av plaggen för att de ska framstå som "nya", rena och fräscha. En besparing både för plånboken och för klimatet.

 

NOPPOR, LUDD OCH DAMM

Noppor eller ludd kan uppstå på dina kläder. Det är de små "bollarna" som bildas på ytan av din tröja av till exempel ull eller bomull. Du ska veta att det går att få bort nopporna mekaniskt, plagget behöver absolut inte kasseras. Det finns elektriska luddborttagare som smart hyvlar bort alla noppor och ludd.

Ett annat sätt att slippa noppor och bli av med ludd är att försöka minimera dess uppkomst. Till exempel kan du minska förekomsten av noppor genom att vända kläderna ut och in innan tvätt.

 

INTE HALVTOMMA TVÄTTMASKINER

Varje tvätt innebär en stor vatten- och energiförbrukning, vilket påverkar vår miljö negativt. Genom att inte köra tvättmaskinen med bara ett eller få plagg minskas antalet tvättningar som behövs. Detta leder i sin tur till mindre vattenanvändning och mindre tvättmedelsförbrukning och mindre energiförbrukning. Mindre kostnader för dig alltså. Och mycket bättre för miljön.

Men undvik att överfylla maskinen för bästa resultat, överfulla tvättmaskiner sliter extra mycket på kläderna.

 

GÄRNA LÅGA TEMPERATURER

Att sänka temperaturen i tvättmaskinen är bra för dina kläder. Det är skonsammare, hindrar kläder från att krympa, bevarar färgerna och minskar tvättmaskinens energiförbrukning. 

 

MILD CENTRIFUGERING, 600 VARV / MINUT

Använd ett skonsamt centrifugeringsprogram vid tvätt. En mild centrifugering reducerar för det första "nötningen" av dina kläder mot varandra och för det andra hjälper det till att bevara dina kläder hela. Det är nämligen väl känt att en stark centrifugering pressar ut plagget i maskinen medan vattnet rinner av genom hålen i tvättrumman. Dessa starka krafter orsakar ofta hål och andra skador på tyget. Den tredje positiva faktorn är att en mildare centrifugering minskar miljöpåverkan till exempel genom att minska frisättningen av mikrofibrer.

 

LAGA FÖR ATT GE DIN SKJORTA LÄNGRE LIVSLÄNGD

För att förlänga livslängden på dina kläder kan du utföra små reparationer själv, såsom att sy fast knappar, laga sömmar eller reparera små hål. Det du inte klarar av själv kan du överlämna till en skräddare.

 

VÄND UT OCH IN PÅ KLÄDERNA

För att minska slitage under tvättprocessen, kan det vara smart att vända din skjorta ut och in. Glöm inte att knäppa knapparna. Dessa små knep bidrar till att bevara färgerna och skydda tygerna, vilket i sin tur bibehåller plaggets ursprungliga kvalitet.

 

VAR AKTSAM MED STICKADE PLAGG

Stickade kläder är elastiska och riskerar att tappa sin ursprungliga form om de hängs upp. För att undvika detta, torka dem plant och förvara dem vikta i garderoben. För att bevara deras elasticitet kan du tvätta dem för hand eller med skonsamma tvättprogram och tvättmedel.

 

KEMTVÄTT

Ibland behövs det en professionell rengöring av de mest känsliga klädesplaggen som blazers, rockar och kostymer. Detsamma gäller om din snygga skjorta har fått svettfläckar under armarna eller om den fått permanenta fläckar på insidan av kragen. Leta då gärna upp en kemtvätt med ett våtrengöringssystem för de plagg som tillåter sådan rengöring. Eller ett kemtvättssystem med mer miljövänliga tekniker.

 

LÄDER OCH TILLBEHÖR

Läder är ett hållbart naturmaterial men ofta är detta fina material känsligt för fukt, värme, kemikalier och regn. Använd en lätt fuktad trasa för att ta bort lindriga fläckar så slipper du lämna bort dem för rengöring. Du kan använda en bomullsduk eller mjuk borste. Det finns också många rengöringsprodukter som har en mindre miljöpåverkan än de traditionella. Vid mer allvarliga fläckar bör lädervaror överlämnas till en specialiserad kemtvätt.

 

SKÖT OM DINA JEANS

Denim är ett slitstarkt material som håller länge vid rätt skötsel. Kom ihåg att jeans inte behöver tvättas varje dag; låt dem istället vädras.

Vid tvätt, stäng dragkedjor och knappar, vänd dem ut och in för att undvika missfärgning, välj ett tvättprogram med låg temperatur och undvik torktumlaren.

 

FÖRSTÄRKNING HOS SKRÄDDAREN

Får dina skjortor eller jeans hål på exakt samma ställe varje gång? Be en skräddare reparera i förväg direkt du ser en antydan till att tyget blivit tunnare, till exempel på knäna eller armbågarna. Du kommer bli positivt överraskad hur skräddaren magiskt trollar bort slitage. Med rätt teknik kan skräddaren förstärka tyget genom att sätta en annan bit tyg undertill. Använder man exakt samma trådfärg så kommer denna förstärkning i princip vara osynlig.

 

SLUTLIGEN, ÅTERVINN

Säkert har du några kläder i din garderob som aldrig används. Ge dem ett andra liv (som second hand), hos någon annan. Det är fint att ge bort och du gör miljön en tjänst.

Om ett plagg går sönder och du inte vill reparera går det utmärkt att återvinna plaggets tyg. På så sätt hamnar dess fibrer kanske i ett nytt klädesplagg, i framtiden. Så när du inte längre använder dina kläder, släng dem inte – ta dem istället till returstationen eller soptippen. Genom din insats ökar chansen att dina gamla favoriter får en annan skepnad och ett nyt liv.