Skjortor är till för att användas, något som också betyder att de blir smutsiga. Men om du tvättar din skjorta rätt så kan du öka dess livslängd med många år — en bonus både för dig och miljön!

 

Tvättsymboler -Dahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

Vill du maximera livslängden på dina skjortor? Se då till att följa tvättråden noggrannt.

 

1. SKJORTANS TVÄTTRÅDDahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

Skjortans tvättråd hittar du alltid på plaggets insida och dessa bör följas noga. Om tvättrådet lyder 40 eller 60 grader maskintvätt så är det alltså viktigt att hålla sig till detta, annars så finns risken för att skjortan krymper eller att skjortans eventuella stretch blir förstörd. Så se till att följa tvättråden noga!

 

Tvättråd vita skjortor

Att färgsortera innan tvätt är ett måste — särskilt när det kommer till vita skjortor.
På bilden: en elegant bomullsskjorta i högkvalitativ italiensk dobbyväv.

  

2. FÄRGSORTERA INNAN TVÄTT
Dahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

En annan viktig regel när det kommer till tvätt av skjortor är att färgsortera. Med det så menas att skjortor av liknande nyanser tvättas för sig — ett smart knep för att undvika att plaggen infärgar varandra.

När det kommer till vita skjortor så tvättas dessa utan undantag separat. Se även till att inga kvarglömda plagg ligger kvar i tvättmaskinen innan tvätt, annars så finns risken att din vittvätt blir allt annat än vit!

 

Fitnessatleten Ako Rahim bär en ljusblå denim skjorta

Uppknäppta skjortknappar är förutom ett gott tvättråd ett vinnande stylingknep! 
Modellen bär en deniminspirerad stretchskjorta i trendfärgen ljusblått.

 

3. KNÄPP UPP KNAPPARNA
Dahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

För att förlänga livslängden på dina skjortor vid tvätt, så är det en god idé att se till att alla skjortans knappar är uppknäppta. Genom detta enkla tvättråd så undviker du onödigt slitage på knappar och knapphål — en enkel investering i dina skjortors hållbarhet!

 Dahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

Att förarbeta envisa fläckar innan tvätt är A och O.

 

4. FÖRARBETA FLÄCKAR
Dahlin by Eberståls bästa tvättråd för skjortor

Envisa skjortfläckar har vi alla varit med om, något som definitivt förstör intrycket av din skjorta. Men se till att vara försiktig är du försöker avlägsnar den där orubbliga fläcken. För om du gnuggar på fläcken alltför mycket, så finns risken att tyget förslits.

Se i stället till att förarbeta fläcken genom att stryka fläckborttagningsmedel på den. Låt därefter medlet verka innan du lägger in skjortan i maskinen.

Ett annat tips för att motverka envisa skjortfläckar är att tvätta skjortan direkt efter att fläcken uppstår. För om din skjorta blir liggandes i tvättkorgen under en längre tid innan tvätt, så finns risken att fläcken aldrig går bort.

 Ako Rahim i en mönstrad skjorta i vitt och svart

 För att din skjorta ska behålla formen så är det viktigt att hänga upp den direkt efter tvätt.
Ovan: vår mönstrade bomullsskjorta Straw Le Havre i stiliga nyanser av beige och svart.

 

5. HÄNG SKJORTAN DIREKT EFTER TVÄTT
Skötselråd: våra bästa tvättråd för skjortor

När tvättprogrammet är klart så bör du genast hänga upp skjortan. Välj gärna en uppblåsbar galge, som med sina rundade kanter gör att du undviker att fula ”pekar” uppstår i tyget vid axlarna.

Se även till att sträcka skjortans sömmar och ärmar när du hänger plagget på galgen. Detta får skjortan att torka snabbare och underlättar dessutom för dig vid strykningen.

Om du har möjlighet så kan du även med fördel låta din skjorta torka utomhus. Plagget får då en fräsch och frisk doft, samtidigt som vinden bidrar till att minska att rynkor och veck uppstår i tyget.

 

Skötselråd och tvättråd för skjortor

Ångstrykjärn ger en slätare och skonsammare strykning.

 

6. STRYK DIN SKJORTA RÄTT
Skötselråd: våra bästa tvättråd för skjortor

Nu så är det dags för det sista steget, nämligen att stryka skjortan. Viktigt när det kommer till strykning är att (återigen!) följa skötselrådets rekommendationer om vilken temperatur som skjortan ska strykas på.

De flesta skjortor i 100% bomull kan strykas på högsta värme, medan skjortor i syntetmaterial eller i stretchigt tyg tål lägre temperaturer.

Ett annat knep är att stryka skjortan med ett ångstrykjärn, något som ger en slätare och mer skonsam strykning.

 

Tvättråd skjortor: Så tvättar du din skjorta på bästa vis

 Ta hand om din skjorta från Dahlin by Eberstål så håller den i flera år!
Modellen bär en versatil bomullsskjorta med attityd.

 

Nu kan du njuta av en hel och ren skjorta tills det är dags för nästa tvätt!

Vill du ta del av fler skötselråd? Missa då inte våra skötselråd om HUR DU HÄNGER DIN SKJORTA RÄTT och TAR HAND OM DINA MOCKASKOR.

 

 Tvättråd skjortor: Så tvättar du din skjorta på bästa vis