Våren är här och med den kommer en del festliga tillfällen att klä upp sig för. Vi syftar speciellt på valborg, pingst, student och skolavslutning men också mors dag, ett och annat bröllop och garanterat flera födelsedagskalas. Något som verkligen närmar sig med stormsteg till mångas glädje just nu är skolavslutningarna och studentskivorna. Det är alltid kul att klä sig upp sig oavsett om det är man själv som blir firad eller om man ska fira någon. Därför ger vi dig här tips och inspiration för klädsel till skolavslutning och student främst men det är kläder som också passar till högtider generellt.

 

OBS. DENNA ARTIKEL ÄR INAKTUELL EFTERSOM KOLLEKTIONEN
ÄR SLUTSÅLD!
BESÖK VÅR NÄTBUTIK FÖR NYA SKJORTOR OCH SKOR >>

TIPS PÅ KLÄDSEL TILL EXAMEN, SKOLAVSLUTNING OCH STUDENT
Våren är här och med den kommer en del festliga tillfällen att klä upp sig för. Vi syftar speciellt på valborg, pingst, student och skolavslutning men också mors dag, ett och annat bröllop och garanterat flera födelsedagskalas.

Något som verkligen närmar sig med stormsteg till mångas glädje just nu är skolavslutningarna och studentskivorna. Det är alltid kul att klä sig upp sig oavsett om det är man själv som blir firad eller om man ska fira någon. Därför ger vi dig här tips och inspiration för klädsel till skolavslutning och student främst men det är kläder som också passar till högtider generellt.

Längst ner i texten ger vi dig förslag på sex olika klädstilar -för skolavslutning, examen och student- att inspireras av.

INSPIRATION - BILDER PÅ STUDENTKLÄDER

Vad är bättre klädsel till skolavslutningen än en blommig skjorta med härliga färger? Satinbindningen i väven gör att du får en lyster utöver det vanliga.

Oavsett om du tar studenten eller ska fira någon som gör det, så passar denna vita skjorta med sina färgstarka detaljer och den snyggt infällda fickan utmärkt.

En satinskjorta med vackert fjärilsmönster passar perfekt både som den är och under en kavaj. Matcha med finbyxor eller jeans i mörk eller ljus färg. Hitta skjortan med mönster av fjärilar >>

En linneskjorta kan sällan bli fel vid denna typ av årstid och en tröja är stiligt över, om det blir svalt framåt kvällen. Skjortan passar dessutom utmärkt vid både ledigare och festligare sammanhang.

En vit skjorta i slimmodell är riktigt snyggt och passar perfekt till studenten. Flera av våra vita skjortor har avvikande tyg på insida av krage och manschett. Kul detalj som ger ett intressant intryck. Skjortor >>

För dig som gillar att sticka ut och verkligen vara festens mittpunkt så är en färgrik och mönstrad skjorta ett måste. Lika snygg att bära till ett par jeans, som till ljusa eller mörka byxor.

snygga loafers herr i blå mocka

Trendiga loafers i blå mocka från Dahlin by Eberstål. Snygga skor till jeans, kavaj och förstås helst barfota.

finskor

Moderna herrskor i putsat buffelskinn. Skorna har två spännen samt en tåkappa. Bekvämligheten av en loafer för dig som vill fånga trenden.

loafer i vitt skinn

Elegant men ändå sportig loafer i präglat vitt skinn. Lika passande till ett par snygg-byxor som till jeansen. Perfekt för skolavslutning och student.

vit skjorta

En klassiskt, tidlös elegant vit skjorta i 100% bomullstwill, dahlins allra högsta kvalitet. Perfekt för student och examen, men är dessutom den "obligatoriska" skjortan i var mans garderob. Snygg även med jeans. Skjortan sitter snyggt och är figurnära i passformen för en modern look. Lättstruken och skrynkelfri.

blå linneskjorta

Bomullsskjorta i skön blå färg där varp och väft har olika färg i vävstolen, vilket gör att tyget känns levande och påminner om en linneskjorta. Läckra detaljer på insidan av kragen samt vår detalj på manschetten gör helheten fullkomlig. Skjortan har en snyggt bröstficka; dra upp fickpåsen för att få utseendet av en näsduk.

blå skjorta

Snygg blå skjorta som är lättstruken. Skjortan har en cut away krage och kan användas med manschettknappar om så önskas. Manschetten är nämligen utformad så att du kan välja att knäppa med befintlig knapp eller bära den med dina egna manschettknappar. Tidlös, enfärgad och lagom dressad till skolavslutning och student. Du kommer älska denna exklusiva skjorta.

skjorta med blommor

En sober och elegant skjorta med mönster som passar lika bra till ett par ljusa byxor som under en mörk kostym. Du väljer vilket uttryck du vill förmedla.

skjorta med mönster

Ljus och snygg mönstrad skjorta i poplin med bröstficka. Knapparna förstärker fräschören samtidigt som knapphål tillsammans med tråden som knappen är isydd med matchar färgställningen för skjortan. Elegant detalj på manschetten samt i oket gör skjortan extra genomarbetad.

skjorta med näckrosor

En av våra favoriter i kollektionen är utan tvekan denna härliga skjorta i en underbart skön bomull/linne mix. Ett sobert men ändå lekfulla blomtryck .

VÄLJ EN STIL FÖR SKOLAVSLUTNING, EXAMEN OCH STUDENT
Att gå ut skolan är ett stort steg in i vuxenlivet. För vissa innebär detta att år av plugg och hårt arbetet med studier och kurser är avslutat och att man tar en paus från skolan från och med nu. Är detta värt att fira? Ja, vissa säger nog ja till det. Innebär det att man ska klä upp sig på skolavslutningen eller inte? Jo, vissa tycker nog att en ren vit skjorta hade varit passande. Andra kanske tycker att en kavaj och dressade skor också ska tas på. Men det är inte självklart att alla håller med och är överens om att våra barn och ungdomar ska klä upp sig på skolavslutningen. Tvärtom. En del tycker att pressen på det yttre redan är stor nog. Att lägga ännu fler krav på våra ungdomar som går ut skolan i vår - och göra skolavslutningen till ett firande med stil och klädkod - är kanske att ta i.
Faktum kvarstår att frågan om kläder till skolavslutningen är het. Många undrar vilka kläder deras son förväntas ha på sig. Finns det krav i kyrkan eller på själva skolavslutnings-ceremonin? Nej. Vi tycker att man ska ha på sig vad man känner för och klarar av. Men respektera att vissa ser avslutningen som ett bevis på något bra och med respekt för alla inblandade, även lärare genom att se proper ut. Nog är det lite speciellt att man lyckas gå ut skolan, vare sig det handlar om skolavslutning i 9:an eller studenten!
Vi har satt ihop några tips om vad man kan välja att ha på sig på skolavslutningen efter nian; eller på studenten efter gymnasiet.
Välj en stil som passar dig och din garderob.
** Vardaglig klädsel till skolavslutningen **
Du behöver inte klä dig för fint men kanske "finare" än vardag? Det går bra med udda byxor, chinos, snygga jeans med en struken t-shirt eller piké. Skorna kan vara fräscha sneakers.

** Lite mer stil till examen och student **
En ren och struken skjorta med mönster eller inte, piké går utmärkt. Cardigan/tröja över axlarna med chinos eller mörkblå jeans. Bär examenskläderna tillsammans med ganska vanliga skor för att lätta upp det dressade intrycket. Skorna kan likaså vara nya i skinn eller så bryter du av med fräscha sneakers.

** Du bryr dig om att det är examen **
Struken mönstrad skjorta går bra - eller enfärgad - och du kan matcha med mörka jeans utan hål. Vardagliga svarta skinnskor eller herrskor, dock ej utslitna.

** Skolavslutning lite extra **
Struken skjorta matchad med blazer eller chinos. Du kan välja att bära en löst sittande uppknäppt kavaj eller ingen alls. Matcha med några bruna skinnskor eller andra rena skor du redan har. Testa en skjorta med insydd näsduk och detaljer i kragen här >>

** Klassisk stil för att fira din student **
En ren och struken enfärgad blå eller vit skjorta och/eller cardigan/tröja med byxor eller shorts som inte är jeans. Detta blir klassiskt och stilrent. Gärna en kavaj, kanske uppknäppt. Färgen på kavajen kan vara mörk. Ta några klassiska skor från din garderob som är rena och hela, kanske i brunt eller svart skinn.

** Skolavslutningen på allvar - uppklädd **
Vit skjorta och en grå eller mörk blazer, kavaj med valfria långbyxor och dressade skor. Till blazer kan du också överväga ännu mer formella grå eller gråsvarta byxor, eller chinos. Bär du en kavaj i annan färg med en udda byxa klassas det inte som uppklädd klädsel. Benämningen blazer sägs komma från engelskans blaze som betyder brinnande låga och förr hade blazern starka färger. Slips eller fluga om du vill, med risken för att vissa kommer att tycka att du är "överklädd" för en skolavslutning. Men det handlar inte bara om dem; du är i fokus och låt din personlighet och känsla för denna stora dag lysa igenom.

Fler snygga skjortor och andra typer av plagg som fungerar perfekt som klädsel till examen, student och skolavslutning hittar du ute i dahlinbutiker runt i landet eller i vår nätbutik för examensskjorta och skor.

Stort grattis till dig som tar studenten eller examen i år, vi önskar dig all lycka framåt!