Man kan med säkerhet säga att linneskjortan är ett av de skönaste plaggen som finns. Linne – eller lin som det även kallas - består av naturfiber som andas, vilket gör det till ett svalkande material som får utetemperaturen att upplevas som svalare. Med tid och tvätt blir din linneskjorta dessutom ännu mjukare och skönare att bära!

 

Vit kortärmad linneskjorta 

En kortärmad linneskjorta i krispigt vitt är ett svalkande val i sommarvärmen.

 

Har du på sistone känt begäret efter sköna casualplagg i ledig stil? Det har vi! De senaste åren har linneskjortan tagit ett veritabelt språng upp på många mäns önskelista inför vår- och sommarsäsongen, vilket har gjort att efterfrågan på herrskjortor i linne ökat kraftigt.

 

Grå linneskjorta 

Är du ute efter en avslappnad men elegant look?
Då är Palermo linneskjorta i grafitgrått något för dig!

 

LINNESKJORTANS LOCKELSE
Snygg linneskjorta i linnekvalitet

Kanske är det linneskjortans sköna textur och lediga stil, som står som förklaring till plaggets omåttliga popularitet bland svenska män.

En saker är däremot säker; sedan pandemin blev en del av vardagen med inställda resor och digitala affärsmöten som påföljd, har den avslappnade looken – utan strykjärnsbehov – lockat mer än någonsin.

Medan vintern av förklarliga skäl är associerad med oxfordskjortor, flanell och manchester, hör linneskjortan till det mest bekväma och självklara vardagsplagget under vår och sommar.

 

Blå skjorta i linne 

Matcha sommarhimlen med Palermo linneskjorta i himmelsblått!

 

LINNESKJORTANS ANTI-BAKTERIELLA EGENSKAPER
Snygg linneskjorta i linnekvalitet - linnets historia

Liksom tidigare påpekat så är linneskjortan ett otroligt bekvämt plagg. Detta då lin består av naturfibrer som andas, vilket gör att materialet passar perfekt under varma sommardagar.

Använding och tvätt gör dessutom din linneskjorta ännu mjukare med tiden och med det — skönare att bära!

En linneskjorta har även antibakteriella samt självrengörande egenskaper, och är en av få skjortor som går att bära lite lagom skrynklig. Så tänk på miljön och låt bli att tvätta din linneskjorta i onödan! 

 

Orange linneskjorta 

Visste du att linne har antibakteriella egenskaper?
Modellen bär en kortärmad linneskjorta i klädsam orange nyans.

 

FRÅN LINPLANTA TILL TYG
Snygga linneskjortor - sommarens snyggaste skjorta i linne

Linne har använts i över 6000 år vid textiltillverkning, och är en tålig växt som odlas nästan överallt i världen. Du känner kanske igen den vackra linneblomman från sommarängen, eller som torkad prydnad?

 

Den ljusblå linblomman har sitt ursprung i länderna kring Medelhavet.

 

SVENSK LINODLING
Snygg linneskjorta i linnekvalitet - linnets historia

Även i Sverige har lin odlats för textiltillverkning, om än i mindre skala under de senaste decennierna. Enstaka fynd av linnetyger har påträffats från järnåldern och framåt, och i Hälsingland samt Härjedalen har man funnit bildvävar från 1100-talet gjorda av linne.

Genom århundradena har linne varit en av våra viktigaste växter och en av de främsta råvarorna vid vävning av skjortor samt lakan.

Linnet har gissningsvis sitt ursprung i länderna kring Medelhavet, som alltsedan Romarriket har odlat och använt linne vid produktion av textilier och kläder.

 

blå linneskjorta

Den bekväma linneskjortan visar på manlig stilinsikt och flärd!

 

LINNE, LIKA DYRBART SOM GULD?
Snygga linneskjortor med bra kvalitet

År 1555 skriver Olaus Magnus i sin Historia om de nordiska folken att "i varmare trakter av Norden, där lin finnes, spinnas därav trådar, som färgas och vävas så skickligt, att man skulle tro att arbetet vara gjort mitt i själva Latium". 

Under 1800-talets mitt fanns sannolikt 16 000 hektar av linneodlingar i Sverige, en produktion som snabbt avtog under slutet av århundradet. Anledningen till den minskade linneproduktionen var linhanteringens höga omvandlingstal; för att få fram 300 kg lingarn krävs 6 ton halm från linne.

I slutet av 1800-talet drabbades dessutom delar av Sverige av svår svält, något som resulterade i en massiv utvandring från exempelvis Småland, där många textilföretag etablerats.

 

linneskjorta beige mandarinkrage

 Linneskjortor med mandarinkrage är ett säkert kort inför sommaren.

 

LINNETYGET - ETT SVENSKT KULTURARV
Snygg linneskjorta i bra kvalitet

Idag är det många som önskar att vi hållit de svenska linodlingarna och linproduktionen vid liv. Av denna anledning pågår just nu ett nationellt projekt runt om i Sverige, som syftar till  att säkra den kompetens som krävs för att odla linne. Risken är annars att en del av vår kulturhistoria faller i glömska.

 

SVÅRIGHETER VID LINTILLVERKNING
Snygg linneskjorta i linnekvalitet - linnets historia och egenskaper

Men hur odlar man linne? Linne är relativt lättodlat, då det tar 80 dagar innan det höga gräset med blå eller vita blommor går att skörda. Men liksom tidigare poängterat så är efterarbetet av växten desto mer arbetskrävande.

Efter att linet har odlats – helst på mager jord med god bevattning – ska det skördas, torkas och repas (frigöras från fröställningar). Linnetillverkning tar start med ett arbetsmoment som kallas rötning, vilket hjälper att skilja fibern från stjälken.

Därefter torkas växten och efter torkningen används olika mekaniska metoder för att få loss linfibern; linfibrerna bråkas (krossas), skäktas och häcklas (rensas). Bråkning, skäktning och häkling är alla arbetsmoment i linnetillverkning som används för att frigöra linnefibern från plantans skälk. Till slut spinns fibrerna till ett linnegarn och av själva garnet vävs linnetyget.

 

Svart linneskjorta
Coolaste plagget för att navigera rätt under heta sommardagar är den svarta linneskjortan.
Lika snygg nyss påtagen som efter en dags användning.

 

EN LINNESKJORTA = 100 KVADRATMETER LINODLING
Snygg linneskjorta i linnekvalitet - linnets historia och egenskaper

På en kvadratmeter linodling får man fram tillräckligt med linne för en grytlapp, och till en hel skjorta krävs nästan 100 kvadratmeter linodling! Av den anledningen är det inte svårt att förstå att linnetyger kostar lite mer. Det gör linneskjortan till ett lyxigt plagg för mannen som uppskattar det speciella.

 

FÅ MEN KRAFTIGA TRÅDAR
Snygg linneskjorta i linnekvalitet - linnets historia och egenskaper

Linneskjortan är det perfekta plagget om du vill hålla dig sval och snygg under de varma  sommarmånaderna. Detta på grund av tygets låga trådantal, som medför att tyget - till skillnad från många andra traditionella tyger - låter huden andas. 

En ytterligare fördel med linne är tygets kraftiga textilfibrer, som gör tyget hållbart och tåligt vid maskintvätt. Till linnets nackdel kan framhållas att linnetyget lätt veckar sig, något som givetvis även kan ses som en fördel.

För det är just strukturen i tyget och dess veck som ger linneskjortan dess avslappnade och lediga look. Tyget blir i princip aldrig slätt och därmed heller aldrig tråkigt. Med andra ord; perfekt för den som inte vill vara slätstruken!

 

Grå linneskjorta

Linneskjortan andas och håller dig fräsch hela dagen!

 

SKÖTSELRÅD FÖR DIN LINNESKJORTA
Snygga linneskjortor - linnets historia och egenskaper

Linne tål maskintvätt och får dessutom en mjukare känsla över tid. Å andra sidan har linne naturligt anti-bakteriella egenskaper, och behöver därför inte tvättas lika ofta som andra material.

Linne har en tendens att skrynkla sig efter tvätt och ångas eller stryks därför med  fördel medan tyget är lätt fuktigt. Du kan oftast tvätta linne på 30 eller 40 grader i maskin, men kör allra helst din linskjorta på fintvättsprogrammet. Vid strykning rekommenderas en prick.

 

Linneväxtens vackert rundade frökapslar.

 

Blå linneskjorta mönster

Upptäck vår kortärmade blå linneskjorta här!

 

SKJORTOR I LINNEMIX
Snygga linneskjortor - linnets historia och egenskaper

Många linneskjortor tillverkas av linne- och bomullsmix. Denna materialmix gör tygare något kraftigare och mindre transparent, samt mindre benäget att skrynkla.

 

Blå linneskjorta

Den snyggt cirkelmönstrade skjortan kommer även med lång ärm.

 

HUR DU VÄLJER RÄTT STORLEK PÅ DIN LINNESKJORTA
Snygg linneskjorta i bra kvalitet

Eftersom linnetyg består av få men kraftiga trådar, så är linneskjortans sömmar känsliga. Av denna anledning skadas linneskjortan lätt om den har en alltför åtsittande passform över axlar och rygg.

Vid tvätt och användning veckar sig dessutom linneskjortan, vilket gör att tyget krymper något. Så när du står i butiken och väljer mellan två storlekar, följ vårt enkla råd och satsa på en lite större storlek än vad du egentligen behöver!

 

ANDRA KLÄDER I LINNE
Snygg linneskjorta i bra kvalitet

Även byxor, shorts och kavajer tillverkas med framgång av linne, något som vår populära casual linnekavaj är ett utmärkt exempel på. Den finns i olika utföranden samt i färgerna beige och ljusblå. 

En lätt kavaj eller overshirt i linne är det perfekta sommarplagget under varma sommardagar och svalare kvällar, och passar lika bra på kontoret som under semestern!

 

linnekavaj beige

En avslappnad kavaj i linne passar perfekt både på kontoret och stan!

 

Upptäck alla våra linneskjortor här!