Man kan nog säga att linneskjortor är bland de skönaste plagg som finns men det har däremot inte alltid varit ett trendigt plagg för herrar. Linne - eller lin som det kallas - består av naturfibrer som andas på ett ypperligt sätt och det gör att temperaturen upplevs svalare än vad den faktiskt är när du är klädd i en linneskjorta. När du tvättat skjortan blir den ännu mjukare och skönare att bära. Men det är inte för det som du måste tvätta din linneskjorta varje dag, efter användning. Nej, en linneskjorta kan tillåtas vara lite lagom skrynklig för en skön, avslappnad look.

 

blå linneskjorta 

Blå linneskjorta i 100% linne

Har du känt av suget efter sköna casualplagg och andra stiliga men ostärkta plagg på sistone? Det har vi! De senaste åren har den manliga linneskjortan tagit ett veritabelt språng upp på önskelistan över vad män vill ha i sin garderob under vår- och sommarmånader. Efterfrågan på linneskjortor för herr i olika färger och design har ökat kraftigt. Varför?

 

orange linneskjorta 

 

LINNESKJORTANS DRAGNINGSKRAFT

Kanske är det den sköna texturen på linnetyget som vinner mark eller så är det den ansträngningslösa stilen på linneskjortor som attraherar oss svenska män. Eller varför inte båda delarna? Ett är säkert; sedan pandemin la lock över vardagen och de flesta resor och affärsmöten lades om till digitala motsvarigheter har den lediga stilen – utan strykjärnsbehov – lockat oss mer än någonsin. På vintern är det av självklara skäl oxfordskjortor, flanell och manchesterskjortan som drar. Men direkt solen tittar fram är en linneskjorta mannens bästa vän i garderoben. Det är bra! Linne är ett fantastiskt material.

 

linneskjortor herr

Världen har tagit sitt förnuft till fånga och insett värdet av linneskjortans manligt, eleganta och avslappnade stil.

 

ANTI-BAKTERISKA EGENSKAPER  BEHÖVER INTE TVÄTTAS OFTA

Linneskjorta är som sagt bland de skönaste plagg som finns. Linet består av naturfibrer som andas på ett ypperligt sätt och det gör att värmen och temperaturen upplevs svalare i en linneskjorta. Kanske därför vi herrar älskar dem så? När du tvättat skjortan blir den ännu mjukare och skönare att bära men det är inte för den skull som du måste tvätta din linneskjorta efter en dags användning. Nej, en linneskjorta har självrengörande egenskaper och kan tillåtas vara lite lagom skrynklig för ett ledigt uttryck så länge den känns fräsch. Miljövänligt kan man säga.

 

svart linneskjorta fest

Ta en titt! Coolaste plagget för att navigera rätt i de heta sommardagarna är den svarta linneskjortan. Lika snygg när du tar av den på natten som när du satte på den.

 

grön linneskjorta

 

FRÅN LINPLANTA TILL TYG

Linne har använts i över 6000 år för att tillverka textiler. Linne är en tålig växt som har odlats nästan överallt i världen. Du känner kanske igen den ljusblå linneblomman från sommarängar eller den torkade linneväxten- ljusbrun med sina runda frökapslar (fler bilder på linblommor längst ner).

 

Ljusblå linblommor på våra svenska ängar under sommaren

 

LINNEODLING I SVERIGE?

Även i Sverige har lin odlats för textiltillverkning, om än i mindre skala nuförtiden. Man har hittat enstaka fynd av linnetyg från järnåldern. Några bildvävar i Hälsingland och Härjedalen från 1100- talet är gjord av lin i grunden. Linne var en av våra viktigaste växter under århundradena som gått. Av linet vävde man linnelakan och linneskjortor. Var linne härstammar från är omtvistat men man tror att växten har sitt ursprung från länderna kring medelhavet. Linnetyget och traditionerna att odla lin tog sig från Romarriket upp till oss i Sverige.

 

blå linneskjorta

En linneskjorta är bekväm och visar på manlig stilinsikt och flärd.

 

LINNE DYRBART SOM GULD?

År 1555 skriver Olaus Magnus i sin Historia om de nordiska folken att "i varmare trakter av Norden, där lin finnes, spinnas därav trådar, som färgas och vävas så skickligt, att man skulle tro att arbetet vara gjort mitt i själva Latium".Vid 1800-talets mitt tror man att linne odlades på så mycket som 16000 hektar i Sverige. Men linneodlingen minskade kraftigt under slutet av 1800-talet. Kanske för att linhantering är så arbetskrävande. För att få fram 300 kg lingarn krävs 6 ton halm från linne. I slutet av 1800 talet hade vi i vissa delar av Sverige en svår period med svält som resulterade i en massiv utvandring från tex Småland där många textilföretag etablerats.

 

brun grå linneskjorta

 

LINNETYGET - ETT SVENSKT KULTURARV

Idag är det många som önskar att vi hade haft linneodlingar och linproduktion kvar i Sverige. Därför pågår just nu ett nationellt projekt runt om i Sverige för att säkra kompetensen att odla linne. Risken är väl att en del av vår kulturhistoria annars kommer försvinna. ”Det är inte så många som kan något om lin, det är en kunskap som håller på att gå förlorad” säger hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman.

 

SVÅRT ATT TILLVERKA LINNE

Hur producerar man linne som behövs för att göra linnetyg som i sin tur behövs för att sy linneskjortor? Linne är relativt lätt att odla – det tar 80 dagar och det blir ett högt gräs med blå eller vita blommor. Det är efterarbetet som är desto mer arbetskrävande. Efter linet odlats – helst på mager jord med god bevattning – ska det skördas, torkas och repas (fröställningarna frigörs). Fibrerna som används i textiltillverkning sitter i linneplantans stjälk. Linnetillverkning börjar med ett arbetsmoment som kallas rötning, vilket hjälper att skilja fibern från stjälken. Sedan torkas växten och efter torkningen används olika mekaniska metoder för att få lös linfibern. Därefter ska dessa bråkas (krossas), skäktas och häcklas (linnefibrerna rensas). Häkling, bråkning och skäktning är alla arbetsmoment i linnetillverkningen som används till att frigöra linnefibern. Till slut spinns fibrerna till ett linnegarn och från garnet vävs ett linnetyg.

 

linneskjorta njut

Varför behöver du linneskjortan i ditt liv: -Skön, lyxig och lätt att njuta i !

 

 

EN ENDA LINNESKJORTA KRÄVER 100 KVADRATMETER

På en kvadratmeter linodling får man fram tillräckligt med linne för en grytlapp. För en hel skjorta krävs nästan 100 kvadratmeter linodling. Det är inte så svårt att förstå att linnetyget därmed är dyrt. Självklart blir en linneskjorta inte lättillgänglig, tvärtom detta är ett lyxig plagg för en man som vet att uppskatta det speciella.

 

FÅ MEN KRAFTIGA TRÅDAR I EN LINNESKJORTA

Linneskjortan är perfekt för att hålla dig sval och snygg under varma månader på grund av tygets låga trådantal som ger tyget sin kapacitet att ”andas” i jämförelse med mer traditionella tyg. En linneskjorta ger en härlig sval känsla i sommarhettan. En stor fördel med linne är också att det är hållbar och tål många tvättar tack vare dess kraftiga textilfibrer. En stilmässig fördel är också att de lätt blekta färgerna som linnetyget färgas till passar utmärkt till en solbränd hud. Linnets enda nackdel - att linnetyget veckar sig - kan också ses som dess fördel. Strukturen i tyget och dess veck gör tyget avslappnat och ledigt. Tyget blir i princip aldrig slätt, slätstruket och heller aldrig tråkigt. Perfekt; för vem vill bli sån?

 

 

linneskjorta

Linneskjortan andas och håller dig fräsch!

 

  

SKÖTSELRÅD FÖR DIN LINNEKJORTA

Linne tål bra att bli tvättat och får dessutom en mjukare känsla med tid. Å andra sidan har linne naturligt anti-bakteriska egenskaper och behöver därför inte tvättas så länge du känner att plagget känns fräscht. Linne har en tendens att skrynkla i tvätt så efteråt får man se till att stryka tyget medan det är lite fuktigt och låta plagget torka ordentligt innan man bär det. Du kan oftast tvätta linne på 30 eller 40 grader i maskin men helst ska du köra fintvättsprogrammet. Vid strykning rekommenderas en prick. 

 

Torkade linneväxter med sina runda frökapslar

 

 

Kortärmad blå linneskjorta finns på denna länk

 

LINNEMIX SKJORTOR

Flera linneskjortor tillverkas av en linne-bomullsmix. Med mixen av fiber får man en lite annan känsla i tyget och bomullsmixen gör också ofta att skjortan skrynklar mindre. En fördel kan också vara att tyget blir lite kraftigare och mindre "genomskinligt".

 

 

linneskjorta blå mönster

Långärmad linneskjorta med snyggt cirkelmönster

 

HUR VÄLJER MAN STORLEK PÅ SIN LINNESKJORTA

Eftersom linnetyget består av få men kraftiga trådar är linneskjortan känslig i sina sömmar. Av den anledningen ska inte en linneskjorta bäras för tajt och åtsittande över axlar och rygg då den enkelt skadas. När linnet veckar sig vid användning och i tvätt blir linneskjortan dessutom per automatik lite "mindre". När du står i affären med din favorit linneskjorta och väljer vilken av två olika storlekar du ska köpa hem ska du ha vårt råd i åtanke: - Satsa på en storlek som är lite större än vad du egentligen behöver!

 

 

 

 

 

ANDRA KLÄDER I LINNE

Även byxor, shorts och kavajer tillverkas med framgång av linne. Vår casual linnekavaj är en favorit i repris.  Den finns i två färger - beige och ljusblå - samt i olika utföranden. En lätt kavaj eller overshirt i linne är den perfekta sommarplagget när det är varmt under dagen och blir svalare på kvällen. Snygg såväl på kontoret som på semestern.

 

Linnekavaj

En lätt kavaj eller overshirt i linne

Upptäck alla våra linneskjortor här.